Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

22. 09. 2018. 13:42   >>  13:22 1

NAREDNIH MJESECI

Na tržištu originalni CG i kontrolisani uvozni med

Na tržištu Crne Gore u narednim mjesecima biće originalni crnogorski med ili uvozni koji je kontrolisan i ima određene garancije zdravstvene bezbjednosti, saopštio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na manifestaciji Pčelarski dani u Nikšiću.


Tradicionalna manifestacija koju godinama organizuje Pčelarska organizacija Nikšića u cilju popularizacije proizvodnje meda, okupila je oko 50 iizlagača iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, koji su izložili med i njegove proizvode, kao i opremu za pčelarstvo.

Simović je, otvarajući manifestaciju, saopštio da je u pripremi nabavka nove savremene laboratorije u kojoj će moći da se obavi blagovremena kontrola i adekvatno reaguje na pojavu švercovanog meda sumnjivog kvaliteta na tržištu Crne Gore. 

“Dogovorili smo se da ćemo obratiti posebnu pažnju na dešavanja na tržištu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Pokrenuli smo snažnu kontrolu na tržištu na kome još imamo brojne primjere falsifikovanog meda, koji ugrožava, prije svega, zdravlje naših potrošača, a i nelojalna su konkurencija domaćim pčelarima”, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, i ove godine biće nastavljene brojne mjere podrške u sektoru pčelarstva, a podržani su i mladi pčelari početnici.

”Udruženje pčelara Nikšića broji 220 članova i jedno je od najbrojnijih i najorganizovanijih pčelarskih udruženja u Crnoj Gori sa oko sedam hiljada košnica. U ovoj godini bogatije je za osam mladih pčelara, koji su dobili podršku u sklopu projekta Mladi pčelari, kojih je ukupno bilo 124 na nivou Crne Gore”, rekao je Simović.

On je kazao da je nastavljeno i sa nabavkom voska, zatim sa projektima koji znače dodatnu zaštitu zdravstvenog stanja pčelinjih društava, edukacijom pčelara, kao i izdavanjem časopisa o pčelarstvu.

Govoreći o Pčelarskim danima, Simović je rekao da se ta manifestacija ove godine dešava u okviru Septembarskih dana, kada Nikšić slavi svoje razvojne iskorake u svim sferama života.

”Ovu manifestaciju u Nikšiću slavimo u godini koja je rekordna u posljednje dvije decenije, što je rezultat vrijednog rada pčelara, strpljenja, istrajavanja i nadanja u onim prethodnim oskudnim godinama. I ove godine nagrađeni su sa po rekordnih 15 do 20 kilograma meda po košnici”, naveo je Simović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, kazao je da pčelarstvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija.

”Savez pčelarskih organizacija i Ministarstvo poljoprivrede, kroz različite programe, pružaju podršku pčelarima. Na ovaj način zajednički ćemo stvarati nove vrijednosti i ostvarivati veće rezultate. Bez dileme, linija uspjeha crnogorskog pčelarstva ima izraziti smjer najviše”, saopštio je Miljanić.

On je najavio da će do kraja godine u Kući meda u Danilovgradu biti nabavljena oprema za savremenu liniju za pakovanje meda, koju finansira Ministarstvo poljoprivrede, a čija je vrijednost oko 85 hiljada eura.

Predsjednik nikšićke Pčelarske organizacije, koja je najbrojnija u Crnoj Gori, Vojin Đukanović, rekao je da se ta manifestacija organizuje više od 20 godina povodom Dana oslobođenja Nikšića, a ove godine je izuzetno masovna.

”To je pokazatelj da je pčelarska godina bila veoma uspješna, za razliku od prošle kada su pčelinja društva opstala isključivo zahvlajujući podršci Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Đukanović.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније