Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 09. 2018. 14:28 >> 14:09

MBA OCJENJUJE

Novi zakon o fiskalizaciji nepotreban

Predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA) ocijenili su danas da je nepotrebo donositi novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, već da je praktičnije i efikasnije doraditi postojeću Uredbu o poreskoj registar kasi.

"Uvođenjem novog sistema fiskalizacije ne može se garantovati smanjenje sive ekonomije. Bez terenske kontrole nije moguće smanjiti sivu ekonomiju", navodi se u saopštenju MBA.

Iz MBA su podsjetili da se Nacrtom zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je stavljen na javnu raspravu u septembru, stvara novi zakonodavni okvir za uređenje online sistema fiskalizacije.

Donošenjem novog zakona stavlja se van snage Uredba o poreskoj registar kasi.

"Postojeća Uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unaprijeđenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu", dodali su predstavnici MBA.

Oni smatraju da je najmanje što se može učiniti u pogledu ponuđenog regulatornog okvira odustajanje od fiskalizacije u slučaju preduzeća koja posluju žiralno i ne koriste gotovinska plaćanja u pravnom prometu.

Iz MBA su saopštili da u zakonima koji se tiču biznisa mora biti ugrađen elemenat preduzetničkog duha, kao podsticaj za njegov razvoj.

"Poštujemo nastojanja predlagača da Nacrt učini što prihvatljivijim za obje strane, ali smatramo da se tako nešto ne može ostvariti bez aktivnog učešća predstavnika biznisa u njegovoj izradi", zaključili su iz MBA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније