Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2018. 12:16   >>  11:56 3

MONSTAT SAOPŠTIO

Uvozimo 6,4 puta više nego što izvozimo

Crna Gora je za osam mjeseci ove godine izvezla robu u vrijednosti od 260,9 miliona eura, a uvezla robu vrijednu 1,68 milijardi eura, preliminarni su podaci Monstata. Podaci Monstata pokazuju da je uvoz 6,4 puta veći od izvoza.

Prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar-avgust 2018. godine, iznosila je 1,945 milijardi eura, što ukazuje na rast od 12,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

"Izvoz robe imao je vrijednost od 260,9 milion eura, a uvoz 1,68 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 7,3%, a uvoz veći za 13,2%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,5% i manja je u odnosu na isti period prethodne godine (16,3%)", saopšteno je iz Monstata.

Crna Gora je najviše izvezla obojenih metala, gvožđa i čelika a najviše uvezla mašine i transportne uređaje.

"U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 75,6 miliona eura od čega su obojeni metali – 52,8 miliona eura, gvožđe i čelik – 13,1 miliona eura i ostalo. U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 424 miliona eura od čega drumska vozila – 123,8 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji – 85,4 miliona eura i ostalo", navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija (56,1 miliona eura), Mađarska (33,5 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (20,4 miliona eura) a u uvozu Srbija (329,2 miliona eura), Kina (185,2 miliona eura) i Njemačka (145,2 miliona eura).

"Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније