Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2018. 13:45   >>  14:00 1

NA 72. MJESTU

CG napredovala na listi ekonomskih sloboda

Crna Gora se po najnovijem izvještaju ekonomskih sloboda međunarodne organizavije Frejzer institut, nalazi na 72. mjestu, što je napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine kada se nalazila na 90. mjestu.

Kako prenosi Portal Vjesnik slobode, Crna Gora se po najnovijem izvještaju, uzimajući u obzir podatke iz 2016. godine, nalazi na 72. mjestu, što je napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine kada se nalazila na 90. mjestu.

Crna Gora je u odnosu na izvještaj iz 2016. godine popravila svoje rezultate u kategorijama veličina države (1.95↑), pravni sistem i vlasnička prava (0.09↑), i sloboda na međunarodnu trgovinu (0.02↑), dok bilježi nešto lošije rezultate u sljedećim kategorijama: čvrstoća valute (-0.13↓) i regulacije (-0.41↓).

Izvještaj Frejzer instituta za 2018. godinu, bazira se na podacima iz 2016. godine jer su to posljednji dostupni podaci koji omogućavaju kompletnu komparativnu analizu.

Region Zapadnog Balkana i dalje predvodi Albanija koja je rangirana na 34. mjestu, dok se na začelju nalazi Bosna i Hercegovina (98. mjesto). Srbija se nalazi na 84. mjestu, Hrvatska na 75. mjestu i Makedonija na 68. mjestu.

Hong Kong i Singapur su i dalje države predvodnice kada su u pitanju ekonomske slobode, dok se još u prvih deset nalaze i Novi Zeland, Švajcarska, Irska, Sjedinjene Američke Države, Gruzija, Mauricijus, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Kanada.

Deset najlošije rangiranih država po najnovijem izvještaju su Sudan, Gvineja Bisao, Angola, Centralna Afrička Republika, Republika Kongo, Sirija, Alžir, Argentina, Libija i Venecuela. Države kao što su Sjeverna Koreja i Kuba nisu se mogle rangirati zbog netransparentnosti i nedostatka podataka.

Rezultati brojnih akademskih istraživanja ukazuju na činjenicu da ljudi koji žive u državama koje izrazito njeguju ekonomske slobode uživaju veći prosperitet, političke i građanske slobode, i duži životni vijek.

Primjera radi, u državama koje se nalaze u gornjih 25 procenata (Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Irska) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 40,376 američkih dolara (prema podacima iz 2016. godine) dok u državama koje se nalaze u donjih 25 procenata (Venecuela, Iran i Zimbabve) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 5,649 američkih dolara.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније