Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2018. 13:29 >> 13:09

ISTIČU IZ VLADE

Fokusirani na stalni razvoj energetskih potencijala

Vlada je fokusirana na stalni razvoj i unaprijeđenje energetike i valorizaciju njenih potencijala, dok povećanje broja investitora pokazuje da je u posljednjem periodu vođena pametna politika u toj oblasti, ocijenjeno je na konferenciji Sadašnjost i potencijali crnogorske energetike.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da su resorno Ministarstvo i Vlada fokusirani na stalni razvoj i unaprijeđenje energetike u cilju još bržeg održivog razvoja crnogorske ekonomije.

"Samo zdrava i jaka energetika garantuju jaku ekonomiju", kazala je Sekulić na konferenciji koju je organizovala Biznis Akademija Vijesti pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i u saradnji sa Elektroprivredom (EPCG), Rudnikom uglja Pljevlja, Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

Sekulić je navela da je Crna Gora kao malo tržište i članica Energetske zajednice pokazala da se ulažu maksimalni napori za što bolje, sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, u cilju boljitka za građane.

"U prilog tome govori izvještaj Energetske zajednice u kojem je iskazan stabilan rast države, dok je poglavlje koje se odnosi na energetiku otvoreno i radimo na ispunjenju mjerila za njegovo zatvaranje", rekla je Sekulić.

Ona je podsjetila da je u septembru prošle godine, nakon 35 godina pauze, priključen novi proizvodni objekat na elektroprenosni sistem - vjetroelektrana Krnovo, čime je uvećana instalisana snaga proizvodnje za sedam odsto.

"Država je u maju vratila svoj vlasnički udio u EPCG na nivo iz 2009. godine, a u julu je objedinjen termoenergetski kompleks u Pljevljima nakon višedecenijskih pokušaja", rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, tokom narednog mjeseca očekuje se priključenje milionitog kilovata proizvodnje na elektroenergetski sistem.

"Takođe su pri kraju radovi na realizaciji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi danas, podmorskog kabla između Crne Gore i Italije", navela je Sekulić i dodala da je u toku tender za davanje u zakup državne zemlje za izgradnju prve solarne elektrane u Crnoj Gori, koja neće biti u sistemu podsticaja.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, Nikola Vujović, kazao je da je u toku izrada analize koja će pokazati ukupan udio obnovljivih izvora i kako će ubuduće planirati energetsku politiku.

"Ostvarenje cilja od 33 odsto je i nešto što je potvrda zajedničkih ciljeva evropske energetske politike. Važno je i što smo visoko kotirani i prema Energetskoj zajednici", rekao je Vujović na panelu o energetskim potencijalima - šansa za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim riječima, Crna Gora na najbolji mogući način sprovodi politiku u toj oblasti.

"Trenutni rezultati ne znače da se treba stati sa ovim razvojem, već samo stimulans da u narednom periodu te potencijale iskoristimo još bolje. Crna Gora će nastaviti da se usklađuje sa politikom EU u tom smislu", naveo je Vujović.

On je kazao da veći broj investitora za tu oblast ima za posljedicu sprovođenja pametne politike u posljednjem periodu.

Predstavnik EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da je izazov za tu kompaniju da ostane vodeći proizvođač električne energije u Crnoj Gori i da iskoristi potencijale u potpunosti.

On je kazao da se u kompaniji nadaju da će pobijediti na tenderu za gradnju solarne elektrane, jer svoje planove i aktivnosti koncipiraju na način da će da grade.

"Takođe, razmatramo izgradnju novih vjetroelektrana, pri čemu pratimo iskustva u vezi sa izgradnjom vjetroelektane Krnovo. Osnovna razlika u konceptu je što će se raditi po tržišnim principima", dodao je Mrvaljević.

Predstavnica Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), Maja Pavićević, kazala je da ta kompanija ima značajnu ulogu u funkcionisanju tržišta električne energije.

Ona je podsjetila da je Vlada, rukovodeći se tim smjernicama, odlučila da osnuje operatora tržišta električne energije, koji je odgovoran za upravljanje tim tržištem.

"Naša misija je stvaranje uslova za omogućavanje konkurentnosti tržišta električne energije, sa međunarodnim standardima i pod jednakim uslovima za sve učesnike", navela je Pavićević.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Brankica Cmiljanović, navela je da zaštita, unaprijeđenje i racionalno korišćenje prirodnih resursa sve više postaje primarni zadatak u borbi savremenog društva.

"U tom smislu zaštita i korišćenje tih resursa moraju biti u skladu sa principima zaštite životne sredine i održivog razvoja", kazala je Cmiljanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније