Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 09. 2018. 14:46   >>  14:35

UPCG

Zakon će opteretiti mikro i mala preduzeća

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga neće doprinijeti smanjenju sive ekonomije i povećanju državnih prihoda, već će dodatno opteretiti privredu, posebno mikro i mala preduzeća, ocijenio je predstavnik Unije poslodavaca (UPCG), Mirza Mulešković.

On je agenciji Mina biznis kazao da se predloženim rješenjima Nacrta, koji se nalazi na javnoj raspravi, neće doprinijeti većem evidentiranju prometa i smanjenju neformalne ekonomije.

"Svi koji su trenutno van sistema fiskalizacije i dalje će ostati van njega i privilegovani u odnosu na ona preduzeća koja su registrovana", rekao je Mulešković.

On smatra da se predloženim Nacrtom neće u značajnoj mjeri povećati prihodi.

"Crno tržište ostaje nepokriveno, a tu je velika količina novca i veliki broj poreskih obveznika koji mogu da pune državni budžet", saopštio je Mulešković.

Nacrt zakona, kojim se predviđa da se registar kase zamijene kompjuterima, odnosi se na sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja. Promet će se evidentirati u server Poreske uprave (PU), a država očekuje da na taj način suzbije sivu ekonomiju i poveća naplatu prihoda samo u prvoj godini između 13 i 17 miliona eura.

Mulešković je kazao da se UPCG zalaže da država donese jasne mjere po pitanju suzbijanja neformalne ekonomije, odnosno neregistrovanih preduzeća koja su velika konkurencija i stvaraju veliki problem za legalni biznis.

Prema njegovim riječima, prvo što u Uniji vide kao problem u primjeni novog zakona jestu novi troškovi za poslodavce.

"S obzirom da će postojeće fiskalne kase u većini slučajeva morati da se prilagođavaju, stvoriće se veliki troškovi za mikro i mala preduzeća, jer će većina njih morati da kupuje nove sisteme", naveo je Mulešković.

On smatra da će jedan od nedostataka sistema biti i internet protok.

"Jasno je da će sa velikim brojem računa doći i do zabušenja sistema, pa je pitanje da li imamo toliko jak internet protok da se sve te transakcije obavljaju bez nekog zastoja", objasnio je Mulešković.

On je rekao da iznenađuje što su zakonom obuhvaćene i veleprodaje, odnosno preduzeća koja rade nenovčane naplate, što nije slučaj u drugim zemljama koje su uvele takav sistem fiskalizacije.

"To će u velikoj mjeri usporiti njihovo poslovanje, a i inicijalni troškovi će za njih biti veliki", saopštio je Mulešković.

On je rekao da privredu Crne Gore čini 98 odsto malih preduzeća i da će oni najviše osjetiti trošak uvođenja novog sitema, dok za velika troškovi neće biti veliki.

"Raduje činjenica da je planirana faza testiranja, gdje će se vidjeti da li zakon u Crnoj Gori može da zaživi", zaključio je Mulešković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније