Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

28. 09. 2018. 14:06 >> 14:02

VIŠI SUD UKINUO PRESUDU

Otpremnine kapovcima ponovo na prvostepenom odlučivanju

Podgorički Viši sud donio je rješenje kojim se ukida presuda Osnovnog o isplati otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) i predmet vraća prvostepenom na ponovno razmatranje, saopštio je predstavnik penzionisanih radnika fabrike, Nikola Raković.

On je, na protestnom okupljanju ispred zgrade Vlade, kazao da je u rješenju navedeno da se odredbe zakona ili drugih propisa za koje je utvrđeno da nijesu saglasne Ustavu ili zakonu, ne mogu primjenjivati na odnose koji su nastali prije objavljivanja odluke Ustavnog suda, ukoliko do tada nijesu pravosnažno riješene.

Raković je dodao da je u rješenju objašnjeno da u momentu objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom listu, 11. maja, postupak u vezi isplate otpremnina nije bio pravosnažno okonačan, zbog čega odredbe Zakona o izmirenu obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, nijesu mogle biti primijenjene.

On je rekao da zakon lex specialis ima svoju težinu i da je trebalo da na to obrate pažnju i Ustavni i Viši sud.

"Taj zakon je riješio diskriminaciju na nivou KAP-a, jer su svi radnici prije i poslije nas dobili penzije i otpremnine", naveo je Raković.

On smatra da je to dokaz da taj zakon ne nosi sa sobom diskirminaciju, već da je rješava, kao i da su odluke Ustavnog i Višeg suda političke, a da su radnici toga svjesni.

"Smatramo da Ustavni sud nikako nije trebalo da uđe u proces ukidanja Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, jer je on prije toga već počeo da se primjenje", saopštio je Raković.

On je poručio da će radnici biti spremni da se energično bore za svoja prava i novac koji im zakonski pripada.

Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013. godine. Ustavni sud je krajem marta oborio taj Zakon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније