Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 09. 2018. 23:31 >> 14:34

ODLUČENO NA SJEDNICI

Prijestonica se zadužuje preko sedam miliona eura

Odbornici Skupštine Prijestonice usvojili su na današnjoj Sjednici odluku o kreditnom zaduženju Prijestonice radi refinansiranja obaveza po osnovu kredita u iznosu od 7 miliona i 400 hiljada eura .

Sekretarka za finasije Branka Radović ukazala je da se lokalna uprava kreditno zadužuje radi refinansiranja postojećih obaveza i da se ne radi o novom zaduženju već o refinansiranju zbog povoljnijih uslova zaduživanja.

"Ove godine smo platili samo jednu ratu iz reprograma poreskog duga i postoji opasnost da Poreska uprava račun blokira na cjelokupni iznos zbog čega smo iskoristili ovu mogućnost da se dio dugovanja izmiri pod najpovoljnijim uslovima ,kako bi riješili dio nagomilanih dugova," kazala je Radović koja je pojasnila da su razgovarali sa svim povjeriocima i postigli dogovor da se snize kamatne stope .

Odbornik Demokrata Danilo Mrvaljević je rekao da iz godine u godinu Prijestonica sve više tone u dugovima i da je ovo zadnji momenat spašavanja situacije .

"Mi nećemo učestvovati u glasanju jer ne želimo da snosimo odgovornost za ovakve odluke. Naredna 104 mjeseca sva sredstava iz Zakona o Prijestonici od 0,4 % ići će na otplatu novog kredita i neto zarade", naveo je Mrvaljević dok je odbornik SDP-a Nikola Đurašković podsjetio da se Prijestonica već zadužila 10 miliona eura 2016. godine radi sanacije javnih finansija i da sada imamo istu situaciju jer problem nije riješen na pravi način.

"Uđite u optimizaciju broja zaposlenih i riješite naplatu potraživanja kako biste stabilno poslovali jer ćete se u suprotnom opet naći u o ovakvoj situaciji," poručio je Đurašković.

Odbornici su usvojili i Prijedlog godišnjeg programa razvoja Prijestonice za 2019.godinu.Direktorica direkcije za investicije Tatjana Stanković je pojasnila da se sredstvima iz Zakona o Prijestonici finansiraju značajni projekti za razvoj grada i da je predlog za dostavljanje projekata dostavljen svim relevantim subjektima u gradu.

Pristiglo je 136 projekata, a biće finansirano 25 u ukupnom iznosu od 6 miliona i 150 hiljada eura.Akcenat je stavljen na izradu planske dokumenatcije i rješavanje imovinsko-pravnih sporova. Među projektima je rekonstrukcija Studenskog trga, izgradnja sportske sale u Osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ kao i nekoliko projekta rekontrsukcije puteva.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je poručio da je dobro građana Prijestonice bila osnovna premisa kojom su se vodili tokom izrade plane.

"Ne fali nam sposobnosti da uradimo planiramo.Slažem se da je moguće nesto uraditi brže, ali ne zaobilazeći zakonske procedure. Potreban je sistematski i dugotrajan rad kako bi realizovali planirano jer su projekti ambiciozni ali na realnim osnovama", istakao je Kašćelan.

Odbornik SD-a Ivan Gazivoda je podsjetio je da je i prošlim planom razvoja bilo predviđeno da se dosta toga uradi, ali da je bilo nemoguće zbog nedostatka planova.

"Mi smo nezadovoljni i očekujemo da će u ovoj godini ta procedura biti transparetna i da ćemo imati informacije u kojij su fazi realizacije.Podržavamo izgradnju Centra za kulturu i rekonstrukciju stare Dječije bolnice kao i izgradnju Lokande ali protiv smo gradnje podzmenih garaža na studenskom trgu.Nismo ni da se veliki novac odvoji za izmiještanje Ikone Filermose u Cetinjsku pećinu", naveo je Gazivoda koji je podržao ideju o kupovini imovine Gornjeg Oboda i predložio da Skupština svake godine raspravlja o realizovanim projektima iz tog plana.

Sjednica je prekinuta nakon usvajanja Odluke o razrješenju izvršnog direktora DOO ”Komunalno” Saše Zvicera, usljed nedostatka kvoruma, nakon što su predstavnici opozicionih stranaka napustili salu,a kako je najavljeno sjednica će biti nastavljena u utorak.


M. Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније