Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

01. 10. 2018. 07:45   >>  07:25

ZBOG NAPLATE

Stečajna uprava KAP-a tužiće državu za 8,72 miliona €

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma (KAP) moraće da pokrene tužbu protiv države Crne Gore zbog naplate 8,72 miliona eura, nakon što je to početkom godine naložio Apelacioni sud, saznaju Dnevne novine.

 

Sudije Apelacionog suda su 23. januara ukinule rješenje prvostepene sudske instance kojim je Privredni sud odbio zahtjev ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) da naloži stečajnom upravniku da u ime i za račun KAP-a pokrene svaki mogući i neophodni zakonom predviđen postupak radi naplate 8,72 miliona eura od države.

Rusi su taj zahtjev temeljili na odluci Arbitražnog suda iz Beča, a novac koji traže odnosi se na neisplaćene subvencije za struju shodno ugovoru koji su sklopili sa Vladom 2009. godine.

Iz Privrednog suda Dnevnim novinama nije saopšteno da li će i kada biti pokrenut taj postupak, ali s obzirom da je odluka drugostepenog suda obavezujuća za prvostepeni, za očekivati je da stečajna uprava KAP-a tuži državu.

Stečajni sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je u rješenju od 19. decembra prošle godine, kojim je odbio zahtjev CEAC-a, a koje je potom ukinuo Apelacioni sud, naveo da se iz arbitražne odluke suda iz Beča ne može zaključiti da postoji obaveza države Crne Gore da isplati 8,72 miliona eura KAP-u u stečaju.

Apelacioni sud je, sa druge strane, utvrdio da je žalba CEAC-a na odluku Privrednog suda osnovana, i da “stečajni sud nije pasivni posmatrač, već ima ovlaščenje da preduzima mjere u cilju izvršavanja obaveza propisanih Zakonom o stečaju”.

“Ne može se prihvatiti stanovište prvostepenog suda da stečajni sud nije ovlašćen da nalaže stečajnom upravniku da pokrene postupak, podnese tužbu, angažuje advokata, zaključi poravnanje, povuče tužbu ili da se odrekne tužbe u postupku pred sudom ili organom uprave u Crnoj Gori ili inostranstvu, jer to ne proizilazi iz navedenih zakonskih odredbi”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Kako piše list, s obzirom na stav koji je istakao Jovanić u ukinutoj prvostepenoj odluci, biće krajnje neizvjesno ko će uspjeti u ovom sporu.

Sigurno je, međutim, da će se u postupku prvi put na suprostavljenim stranama naći zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i CEAC, s obzirom da su u dosadašnjem toku stečaja, koji se vodi nad KAP-om, osporavali sve odluke stečajne uprave.

CEAC je jedan od najvećih povjerilaca KAP-a u stečaju, sa potraživanjem od oko 50 miliona eura, a novac koji traže od države otišao bi u stečajnu masu iz koje se naplaćuju povjerioci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније