Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 16:57   >>  16:38

CARINSKI DUG

Jačati sistem analize rizika i kontrole

Intenzivno jačanje sistema analize rizika, kao i kontrole i preventivnih mjera koje bi trebalo da spriječe nastanak carinskog duga, doprinijelo bi dodatnom unaprijeđenju naplate carinskih potraživanja, pokazao je izvještaj Državne revizorske institucije (DRI).

Konačni izvještaj DRI o reviziji uspjeha pod nazivom Efikasnost Uprave carina u sprovođenju mjera naplate carinskog duga, koji je danas objavljen, pokazao je da bi tom cilju doprinijelo unaprijeđenje sistema evidencija koje se odnose na carinske dužnike i njihovo praćenje.

“Efikasnijem sprovođenju mjera naplate carinskog duga doprinijelo bi i utvrđivanje obavezujućih procedura kojima se određuje postupak naplate carinskih potraživanja i carinskog duga, kao i obezbijeđenje carinskog duga dodatnim instrumentima ukoliko je to potrebno”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Cilj revizije je bio da utvrdi da li Uprava carina preduzima odgovarajuće mjere kako bi omogućila efikasnu naplatu carinskog duga, odnosno da li su za to stvoreni svi neophodni uslovi.

Prema podacima koje je Uprava carina dostavila DRI, carinski dug preduzeća je na 1. decembar prošle godine iznosio 4,44 miliona eura. Podaci se odnose na 144 carinska dužnika čiji je dug na taj datum bio veći od hiljadu eura.

“Najveći procenat dužnika, 49 odsto, imao je status registrovanog aktivnog subjekta u Centralnom registru privrednih subjekta (CRPS). Kod 36 odsto dužnika bio je uveden stečaj, a 16 odsto njih je bilo izbrisano iz CRPS po okončanju postupka stečaja ili likvidacije”, navodi se u izvještaju.

DRI je, nakon sprovedenog postupka revizije, utvrdila da postoji niz segmenata koje je potrebno unaprijediti kako bi Uprava carina obezbijedila efikasniji sistem naplate carinskih potraživanja i dugova.

DRI je preporučila Ministarstvu finansija da, u saradnji sa Upravom carina, utvrdi model otpisa carinskog duga.

“Ministarstvo bi trebalo i da predloži Vladi pravni akt, kojim bi se utvrdile nadležnosti i postupak donošenja odluka o otpisu carinskog duga, kako bi Uprava carina, u skladu sa zakonom i računovodstvenim principima, mogla nesmetano periodično da vrši otpis nenaplativog carinskog duga”, dodaje se u izvještaju.

DRI je Ministarstvu preporučila i da obezbijedi donošenje rješenja po žalbama učesnika u carinskom postupku u skladu sa zakonom, u roku od 45 dana od prijema žalbe.

“Preporučuje se Upravi carina da obezbijedi postupanje po drugostepenom rješenju u skladu sa zakonom i bez odlaganja, najkasnije 20 dana od prijema predmeta, donese novo rješenje”, rekli su iz DRI.

Uprava carina bi, prema preporukama, trebalo i da obezbijedi sistem evidencija koji omogućava istorijske podatke o stanju i kretanju carinskog duga, na bazi kojeg je moguće preduzimati odgovarajuće aktivnosti ukoliko postoji rizik ili vjerovatnoća da evidentirani carinski dug neće biti naplaćen.

“Uprava carina bi trebalo i da obračunava zatezne kamate za neblagovremeno plaćeni carinski dug od 0,03 odsto dnevno, počev od narednog dana od dana dospjelosti, u skladu sa zakonom, i da sprovodi mjere prinudne naplate”, smatraju u DRI.

DRI je Upravi carina preporučila i da obezbijedi potpuno i blagovremeno prijavljivanje potraživanja u slučaju otvaranja stečajnih postupaka za kompanije koji su carinski dužnici, koji osim glavnice obuhvataju i zakonom utvrđenu zateznu kamatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније