Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

05. 10. 2018. 14:04 >> 13:45

BANKARI ISTIČU

Depoziti po viđenju opterećuju poslovanje banaka

Učešće depozita po viđenju u ukupnim je veliko, što opterećuje poslovanje banaka, saopštio je predstavnik Crnogorske komercijalne banke (CKB), Dražen Stanković.

On je na sjednici Odbora udruženja banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore (PKCG), ocijenio da je potrebno promijeniti obračun koeficijenta likvidnosti, kako bi se struktura depozita promijenila u korist oročenih.

Izvršni direktor u Komercijalnoj banci Podgorica, Veselin Vuković, koji je izabran za novog člana Odbora, kazao je da je pravi trenutak da se razmišlja u tom smjeru, jer je u pripremi novi zakon o bankama koji će biti usaglašen sa standardom Bazel III.

Predstavnik Centralne banke (CBCG), Bratislav Vukčević, objasnio je da će to pitanje biti regulisano novim zakonom.

Odbor je, kako je saopšteno iz PKCG, razmotrio informacije o makroekonomskim kretanjima objavljene u Biltenu CBCG, kao i o stanju na tržištima kapitala i osiguranja za drugi kvartal ove godine.

Banke su, prema tim podacima, u julu bile visokolikvidne.

Na sjednici je saopšteno da se u prva dva kvartala bilježe pozitivni trendovi na tržištu kapitala u pogledu ukupno ostvarenog prometa, vrijednosti tržišne kapitalizacije, emisije novog kapitala, dok je zabilježen pad broja transakcija i vrijednosti berzanskih indeksa.

"U prvoj polovini godine zabilježeni su pozitivni trendovi na tržištu kapitala u pogledu vrijednosti prometa i tržišne kapitalizacije, koja je na nivou 3,02 milijarde EUR, što je rast od 5,8 odsto u odnosu na početak godine", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Komisije za tržište kapitala su saopštili da su na javnoj raspravi tri seta podzakonskih akata koji se odnose na uvođenje specijalizovanih fondova, investiciona društva i emisije hartija od vrijednosti.

Dražen Stanković iz CKB-a je pitao kada se mogu očekivati pravila o kastodi poslovima. Na sjednici je saopšteno da je to sljedeći set podsticajnih pravila na kojem će se raditi.

Trenutno se utvrđuje najbolji model po kojem će se regulisati to pitanje.

Društva za osiguranje su u drugom kvartalu fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 41,3 miliona EUR, što je 3,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Na sjednici je predstavljena i baza podataka prometovanih nekretnina u Crnoj Gori, čime se, kako je ocijenjeno, otvara se prostor za realtivno brzu automatizaciju procesa reprocjena kako porodičnih stambenih zgrada po svim katastarskim opštinama, tako i poslovnih nekretnina koje nijesu specifične namjene.

"Na taj način se dobija pregled i uporedna kontrola primijenjenih podataka u inicijalnim procjenama vrijednosti nekretnina", kazali su iz PCKG.

Bazom se otvara put i definisanju nove platforme za naplatu poreza koji je vezan za nekretnine i olakšava izrada inicijalnih procjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније