Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

05. 10. 2018. 14:58   >>  14:37

SAVJET CBCG

Nekvalitetni krediti i dalje su ranjivost bankarskog sistema

Nekvalitetni krediti, iako imaju opadajući trend, i dalje predstavljaju ranjivost bankarskog sistema, ali ne na sistemskom već na individualnom nivou, zaključeno je danas na sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su kazali da su nekvalitetni krediti, bez kamata i vremenskih razgraničenja, na kraju juna iznosili 205 miliona EUR i činili su sedam odsto ukupnih.

"Trend pada nekvalitetnih kredita je nastavljen, pa je na kraju avgusta ove godine njihovo učešće sniženo na 6,75 odsto", navodi se u saopštenju CBCG.

Na sjednici je ocijenjeno da bankarski sektor u Crnoj Gori na nivou sistema karakteriše stabilnost, likvidnost i solventnost i da kamatne stope i dalje predstavljaju visok izdatak za liječenje ranjivosti realnog sektora.

U Makroekonomskom izvještaju CBCG za drugi kvartal, koji je Savjet razmatrao, konstatovano je da ekonomski pokazatelji za prvih šest mjeseci ukazuju na nastavak pozitivnih kretanja iz prošle godine i da su svi indikatori iznad projektovanih vrijednosti.

"U prva dva kvartala zabilježen je značajan rast u većini sektora u odnosu na isti prošlogodišnji period. Povećan je obim aktivnosti u građevinarstvu, industriji, trgovini i u sektorima saobraćaja i turizma", naveli su iz CBCG.

U Izvještaju o kretanju cijena za drugi kvartal, konstatovano je da je inflacija bila u porastu, zbog rasta akciza na duvanske proizvode, kao i cijena nafte na globalnom nivou, koje su uticale i na poskupljenje goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV).

"Što se tiče inflacionih očekivanja, anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka i preduzeća očekuje inflaciju između 2,5 odsto i tri odsto. Anketirane banke i preduzeća očekuju dalji pad kamatnih stopa i rast proizvodnje i investicija, što će imati antiinflatorni uticaj", smatraju u CBCG.

Modelska procjena za kraj ove godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4 odsto do 3,6 odsto, sa centralnom tendencijom od tri odsto.

"Vrlo slična je i ekspertska procjena CBCG, koja projektuje inflaciju u rasponu od dva odsto do četiri odsto, sa centralnom projekcijom od tri odsto", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније