Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 10. 2018. 17:23   >>  17:05

PREPORUKA CBCG

Stimulisati novo zapošljavanje, posebno mladih

Ekonomska politika Vlade trebalo bi da bude usmjerena na dalje unaprijeđenje poslovnog ambijenta, podsticanje aktivnosti u prioritetnim sektorima privrede i stimulisanje novog zapošljavanja, posebno mladih, zbog negativnih demografskih trendova koji karakterišu Crnu Goru, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Članovi Savjetodavnog odbora CBCG su na današnjoj sjednici, na kojoj su razmatrali Preporuke za ekonomsku politiku koje CBCG daje Vladi, ocijenili da je Vlada adekvatno osmislila mjere fiskalne konsolidacije i da ih hrabro i odlučno sprovodi, iako su one nepopularne i teške.

S obzirom na to da su vidljivi njihovi pozitivni efekti u sferi fiskalne politike, članovi Odbora su posebno akcentovali potrebu liječenja ranjivosti realnog sektora.

Na taj način će se doprinijeti stvaranju nove vrijednosti, smanjenju tereta postojećih dugova, povećanju likvidnosti sistema i oslobađanju potencijala rasta.

Guverner CBCG Radoje Žugić predstavio je članovima Odbora osnovne elemente pripremljenih Preporuka, ističući da one ukazuju na potrebu daljeg razvoja domaćeg poslovnog ambijenta, smanjenja prepreka poslovanju, povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika.

„U kreiranju Preporuka, posebnu pažnju smo posvetili i komentarima koje su iznijeli privrednici, odnosno investitori koji posluju u Crnoj Gori, kao i mišljenjima relevantih domaćih i stranih institucija“, rekao je Žugić.

Na sjednici je ocijenjeno da fiskalna konsolidacija, iako daje efekte, nije dovoljna za dugoročni ekonomski rast i razvoj, ukoliko nije praćena implementacijom strukturnih reformi.

„One su ključna komponenta povećanja kvaliteta života u zemlji i treba da budu u fokusu ekonomske politike“, dodaje se u saopštenju.

U tom pravcu, prema ocjeni članova Odbora, treba kreirati efikasan institucionalni ambijent, fleksibilno tržište rada, održivi penzioni i zdravstveni sistem i, posebno, efektivno obrazovanje.

Članovi sjednice Savjetodavnog odbora CBCG su ugledni profesori i bivši guverneri iz regiona, kao i bivši članovi Savjeta CBCG. Kao savjetodavno tijelo CBCG, Odbor prati savremene trendove u oblasti monetarne politike i finansijske stabilnosti na globalnom nivou, a posebno njihove moguće uticaje na finansijski sistem Crne Gore.

Odbor razmatra sistemski značajna pitanja u vezi sa ostvarivanjem ciljeva i izvršavanjem funkcija CBCG.

Sjednici Savjetodavnog Odbora prisustvovali su članovi Savjeta CBCG, a njome je predsjedavao bivši član Savjeta CBCG, Asim Telaćević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније