Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

09. 10. 2018. 20:07   >>  20:00 1

NA ŽABLJAKU

Drvoprerada ponovo značajna privredna grana

Žabljak je nekad imao jaku drvoprerađivačku industriju čije je benefite najbolje osjetilo stanovništvo Njegovuđe. No, nakon perioda tranzicije, te privatizacije tamošnje pilane, uslijedilo je njeno gašenje praćeno brojnim štrajkovima i protestima, sve do prije dvije godine kada su investitori iz Bijelog Polja sagradili novu pilanu i zaposlili tridesetak radnika, mahom iz tog dijela žabljačke opštine.

Teško da ćete u Njegovuđi ovih dana naći nekog kome smeta buka testera, nakon višegodišnje tišine i zastoja u tamošnjoj pilani. No, već nešto više od dvije godine u novosagrađenoj fabrici toj buci svakodnevno se raduje i mještanin Radenko Pašić, koji je dočekao da na kućnom pragu zarađuje koru hljeba.

"Bukvalno smo bili u nekom položaju da smo se snalazili đe da zaradimo nešto radeći fizičke poslove, ili da se selimo, dotle je došlo, da se iseljavamo. Sa ovim se pormijenilo, mještani su se zaposlili", kazao je Pašić.

Posao je u pilani tada je našao i tek diplomirani inženjer šumarstva Ljubiša Knežević.

"Stvoreni su uslovi da čovjek može da ostane i da živi u ovom mjestu, a ne da napuštamo i da nas je svakim danom sve manje i manje", kazao je Knežević.

Pilana je u vlasništvu bjelopoljske kompanije Pelengić trejd koja je, kako navode iz uprave, u pokretanje proizvodnje uložila oko milion eura, zaposlila tirdesetak radnika i obezbijedila siguran plasman proizvoda.

"To je obično inostrano tržište, pretežno Makedonija i Kosovo, nešto malo i Srbija, a sada smo u saradnji i sa CRBC-em, pošto se gradi autoput, oni koriste naše proizvode za svoje potrebe", kazao je Goran Radović iz kompanije Pelengić trejd.

Pilana na Njegovuđi otovrena je u martu 2016. godine i to odmah pored stare fabrike koju je privatizovala grčka frima Karapidis, a koja je godinama bila u žiži javnosti zbog lošeg poslovanja i čestih štrajkova i protesta. Radnici se nadaju da se takve stvari ovdje neće ponavljati i da za Njegovuđane stižu bolji dani.

"Ostao sam da živim ovdje i nadam se da će ovo svakim danom biti sve bolje i bolje", kaže Ljubiša Knežević, inženjer šumarstva.

"Očekujemo neka ulaganja ovdje i razvoj. Sve neka ide svojim tokom i radom i nadam se da će to doći do razvoja i boljih uslova za rad", dodaje radnik pilane u Njegovuđi, Radenko Pašić.

Pilana u Njegovuđi nekad je bila perjanica žabljačke industrije i zapošljavala je oko 200 radnika. Žabljak danas razvoj gradi na turizmu, ali bi u budućnosti i drvoprerada mogla opet zauzeti značajno mjesto u privredi grada.

Darko Bulatović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније