Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

09. 10. 2018. 11:18   >>  10:59

U POLJOPRIVREDU

Očekuju se ulaganja od oko 250 miliona

U narednom četvorogodišnjem periodu očekuju se ukupna ulaganja u poljoprivredu i prehrambenu industriju od oko 250 miliona eura, zbog čega treba jačati konkurentnost sektora što će direktno uticati na bolji plasman domaćih proizvoda, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG ocijenjeno je da su ohrabrujuća ulaganja u poljoprivredu, koja se očekuju iz sredstava Agrobuždeta, međunarodne podrške i od proizvođača.

“Zato je posebno značajno jačati konkuretnost sektora, jer će to imati direktan uticaj na bolji plasman domaćih proizvoda. To je imperativ za domaće kompanije, ali ograničenja sa kojima se suočavaju u svom poslovanju otežavaju ostvarenje tog cilja”, naveli su članovi Odbora.

Ograničenja su, između ostalog, komercijalno-finansijski pritisak moćnih regionalnih proizvođača hrane, koji utiče na neadekvatno tržišno pozicioniranje domaćih proizvoda, siva ekonomija - naročito tokom ljetnje sezone, otežana naplata potraživanja i dugi rokovi plaćanja koji direktno utiču na likvidnost proizvođača.

Privrednici su, kako je saopšteno iz PKCG, ukazali na nedostatak subvencija u živinarstvu i svinjogojstvu, slabu prodaju i plasman pojedinih poljoprivrednih proizvoda zbog nepostojanja organizovanog otkupa.

“Barijere su visoki porezi i doprinosi na zarade kao i takse na državnom i lokalnom nivou, te bankarske provizije i kamate na kredite za agrar, različite stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sirovine i prerađene proizvode za pojedina preduzeća iz oblasti mlinske i mesne industrije”, ocijenili su privrednici.

Oni su ukazali na nedostatak stručnog kadra, visoke troškove energije, veoma skupe i česte analize pošiljki hrane i nepriznavanje sertifikata na granicama, duge procedure odobravanja IPARD sredstava.

Među predlozima za otklanjanje ograničenja privrednici vide nastavak projekta Kupujmo domaće, sa ciljem jačanja svijesti potrošača o korisnosti kupovine domaćih proizvoda i stvaranje ambijenta za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda.

Oni su ocijenili da su za što bolje korišćenje bespovratnih sredstva Evropske unije (EU), usmjerena ka Crnoj Gori kroz IPARD program, neophodne stalne edukacije potencijalnih korisnika. Takođe, smatraju da je potrebno dodatno razvijati svijest proizvođača o prednostima proizvodnje organskih i proizvoda sa geografskom i oznakom porijekla, zatim uzgoja ranog voća i povrća, kao i proizvodnje u plastenicima, jer su to specifični proizvodi, višeg nivoa kvaliteta i vrijednosti, primamljiviji za tržište.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније