Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2018. 14:25 >> 14:04

PKCG

Bolje povezati sve aktere u turizmu

Predlog izmjena i dopuna zakona o turističkim organizacijama trebalo bi da doprinese boljem povezivanju svih aktera u turizmu i efikasnijem upravljanju destinacijom i promocijom Crne Gore, ocijenjeno je danas u Privrednoj komori (PKCG).

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da se predloženim izmjenama preciziraju postojeća rješenja u cilju pokušaja boljeg sređivanja sistema i povezivanja svih aktera u tirzmu.

"Naše tržište je malo i turizam je izuzetno značajan. Govorimo o privrednoj grani koja generiše skoro milijardu EUR prihoda i samo većom efikasnošću i boljom povezanošću možemo da obezbijedimo dalji rast", rekao je Davidović na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva.

Prema njegovim riječima, suština je u tome da se unaprijedi sistem i počne mjeriti ono što se realizuje.

"Mi danas imamo situaciju da nemamo sve podatke. Kada sada pričamo o turističkoj sezoni govorimo samo o podacima kolektivnog smještaja zaključno sa avgustom", kazao je Davidović.

On smatra da pravovremeno dobijanje podataka može da pomogne da se u hodu reaguje na stvari i da se mijenja sve što treba kako bi svaka sezona bila što efikasnija.

Davidović je naveo da je suština da svima na nivou Ministarstva, Nacionalne turističke organizacije (NTO), lokalnih (LTO), kao i turističke privrede, bude jasno šta su ciljevi i čija je uloga u njihovoj realizaciji.

"Predloženim izmjenama precizirali smo neke odredbe koje govore o bližoj povezanost i većoj saglasnost između LTO i NTO", objasnio je Davidović.

On je podsjetio da NTO i LTO pružaju usluge koje su suštinski važne za uspjeh crnogorskog turizma.

"To se često zaboravi. Promocija je izuzetno važna. Mi bilježimo fantastične stope rasta u turizmu", poručio je Davidović.

Kako je ocijenio, razmjena informacija i komunikacija između organizacija i partnera koji se bave turizmom mora da bude konstantna.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, kazao je da sezona još nije završena, kako se može čuti od nekih turističkih poslenika, i da će trajati do početka novembra.

On je najavio da će početkom narednog mjeseca Odbor Udurženja održati sjednicu na kojoj će razgovarati o rezultatima ljetnje sezone.

Ivančević je saopštio da će privrednici i dalje insistirati da pored promocije i marketinga crnogorske destinacije postoje i kadrovski stručno osposobljene LTO.

"Godinama smo imali primjedbu da NTO sa aktuelnim bužetom nema minimum onoga što treba da zadovolji kvalitetnu promociju naše destinacije na tržištima koja su za nas važna i aktuelna, a posebno za nova", poručio je Ivančević.

Predložene izmjene zakonskog akta, kako je objasnio, treba da dovedu do toga da NTO bude od velikog autoriteta i sa finansijskim mogućnostima da obavi takav zadatak za Crnu Goru.

Predstavnik preduzeća Lipska pećina, Tomo Knežević, kazao je da su predložene izmjene pomak u toj oblasti.

"Dobro je što je Ministarstvo odlučilo da pojača poziciju NTO. Ima pomaka u finansijskoj konstrukciji, ali nedovoljno. Mi nemamo NTO koja je jaka finansijski. Dajte jedne godine da podignemo tri puta budžet, pa da vidite kakve ćete imati efekte u turzmu", rekao je Knežević.

On smatra i da Crna Gora ne radi dovoljno na digitalnom marketingu i da u tom segmentu kaska.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipovć, navela je da je ta asocijacija sprovela istraživanje među privrednicima o predloženim izmjenama.

Primjedbe privrednika su se, kako je objasnila, između ostalog odnosile na grupe u koje su svrstana pojedina preduzeća.

"Oni koji posluju u informaciono-komunikaciono-tehnološkom (ICT) sektoru ili drvovpreradi smatraju da su smješteni u segementu koji nema uticaja toliko na turizam", zaključila je Filipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније