Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

12. 10. 2018. 17:05 >> 16:44

SIMOVIĆ U PRIJESTONICI

Cetinje najefikasnije u iskorišćavanju IPARD-a

Dvanaest preduzetnika s Cetinja u protekloj godini investiralo je 1,55 miliona eura u unapređenje prerađivačkih kapaciteta, od čega je 650.000 eura bespovratne podrške obezbijeđeno iz EU fondova i nacionalnog budžeta, zbog čega je Prijestonica jedna od najefikasnijih opština u iskorišćavanju IPARD podrške, ocijenio je ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Ministar je tokom posjete Prijestonici istakao da je IPARD program, pored jačanja konkurentnosti i širenja asortimana proizvodnje, osnažio osnažio održivost poslovanja cetinjskih preduzeća, omogućio otvaranje novih i sigurnost postojećih radnih mjesta. 

Simović je kazao i da investicije 12 preduzetnika predstavljaju samo najavu mnogo većih i značajnijih investicija na tom podrčuju, i to već krajem ove i tokom naredne godine.

Kako je saopštio, u toku je realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, gdje je sa područja Prijestonice Cetinje pristiglo šest zahtjeva za investicije u iznosu od preko 3,9 miliona eura i bespovratnu podršku od preko 1.600.000 eura. 

On je naglasio i da je zadovoljan strukturom ranije podržanih projekata, u kojoj su pogoni za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sirare i vinarije.

“Takva struktura je značajna, ne samo za proizvodnju hrane, već i za oblast turizma, kroz diverzifikaciju i snaženje naše turističke ponude. Crnogorsku kulturu hrane, kao dio našeg ukupnog identiteta prepoznavali su i danas prepoznaju brojni poznati i priznati putopisci, gastronomi i kulinari širom svijeta. Bogate palete proizvoda ovih preduzeća, predstavljaju spoj jedinstvenih prirodnih uslova i generacijske tradicije, ali i usvojenih najzahtjevnijih standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, iskazanog preduzetničkog duha i posvećenog rada oko 150 zaposlenih i preko 200 kooperanata”, kazao je Simović.

Ministar je ocijenio da jedinstveni spoj turizma, bogatog kulturnog, duhovnog i istorijskog nasljeđa i gastronomske ponude, iz godine u godinu u Prijestonicu privlači sve veći broj turista, i predstavlja značajan potencijal za unapređenje privrede, za realizaciju novih preduzetničkih ideja i kvaliteta života Cetinjana.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније