Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

12. 10. 2018. 19:35 >> 21:22

EKSPERTI ZA TVCG

Koncesija aerodroma najbolji model valorizacije

Davanje aerodroma pod koncesiju najbolji je model valorizacije vazdušnih luka, kazali su za TVCG eksperti za javno privatna partnerstva. Sanja Šovran iz vašingtonske konsultantske kuće ističe da je najvažnija prednost koncesije, to što država razvija infrastrukturu bez povećanja javnog duga. Da je to tako pokazalo se i na primjeru Hrvatske, koja je za šest godina od koncesione naknade za zagrebački aerodrom, prihodovala između 20 i 25 miliona eura.

Koncesija kao model privatno javnog partnerstva najčešći je model valorizacije vazdušnih luka u svijetu, kazala je za TVCG Sanja Šovran iz vašingtonske konsultantske kuće.

Smatra da je plan crnogorske Vlade da aerodrome u Podgorici i Tivtu, da pod koncesiju, dobro rješenje, koje će kako kaže, omogućiti izgradnju infrastrukture i podizanje kvaliteta usluga na našim aerodromima. Najbitnije je, ipak što sve to tvrdi neće ugroziti državne finansije.

"Primjenom investicije putem JPP modela Vlada postiže izgradnju značajnih infrastrukturnih projekata bez povećanja javnog duga", naglasila je Šovran.

Da je to tako pokazalo se i na primjeru Hrvatske, koja je aerodrom u Zagreb dala pod koncesiju prije šest godina. Za sada je to dobitna kombinacija, tvrdi ekspert Mario Turković, koji je učestvovao u tom poslu.

Porastao je kaže broj putnika na tri miliona, uvećali su se i prihodi, a sa njima i koncesiona naknada koja pripada državi.

"Povećao se broj destinacija na nekih 50 destinacija sa kojima je Zagreb sada povezan, plaća se redovno i država je do sada ubrala 20-25 miliona eura po osnovu koncesijske naknade", naglasio je Turković,

To međutim nije došlo preko noći. Godinu dana su radili detaljnju pravnu i finansijsku analizu, a zatim sve to pretočili u ugovor sa jasno postavljenim obavezama obje strane. Sve to čeka i Crnu Goru.

"Privatna strana mora preuzeti rizike sa kojma može upravljati ,javna mora preuzeti rizike sa kojima ona može bolje upravljati.Kada se uspostavi takav balansirani odnos raspodjele rizika to je najbitnij jamac uspješnosti projekta i dobre provedbe samog ugovora", objasnio je Turković.

Kako je napomenuo, davanje zagrebačkog aerodroma pod koncesiju pratilo je dosta dezinformacija, koje su često zbunjivale javnost.

Zato ističe da je dobro što su nadležni u Crnoj Gori objasnisli javnosti da nije u pitanju prodaja aerodroma. To, kaže mora biti jasno, ne samo građanima, već i političarima, jer od podrške cijelog društva zavisi i uspjeh dugoročnih projekata.

Biljana Rovčanin, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније