Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

14. 10. 2018. 11:17   >>  10:56 1

UDRUŽENJE BANAKA

Ne očekuju ukidanje eura u CG

Crna Gora u pregovorima sa EU ne treba da očekuje ukidanje privilegije korišćenja eura kao zvanične valute, ali i da bude drugačije, država će imati adekvatan odgovor, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.


“Morate razumjeti da smo mala država i obim monetarnih kretanja i prometa ne može ni na koji način ugroziti politiku koju vodi Evropska centralna banka (ECB). Iskustvo ukazuje da ne treba očekivati ukidanje privilegije koriščenja eura kao zvanične valute, ali i da bude drugačije, Crna Gora će imati adekvatan odgovor”, kazao je Pejaković agenciji Mina-business.

On smatra da se u pregovorima za pristupanje EU može očekivati eventualna modifikacija kriterijuma konvergencije kada je riječ o onim uslovima koji su u slučaju Crne Gore specifični.

“Pregovarači će predstaviti postojeću situaciju i tokom procesa pregovora, ukoliko postoji prostor za modifikaciju kriterijuma konvergencije, oni će biti implementirani”, rekao je Pejaković.

On je naveo da specifičnost u pregovorima o Poglavlju 17 - Ekonomska i monetarna unija, odnosno činjenica da Crna Gora od 2002. godine koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, nije ništa novo u svjetskoj ekonomiji.

Pejaković smatra da je to rješenje bilo optimalno u pogledu razvoja ekonomije i predvidljivosti za strane investitore. 

“Poznata su evropska pravila da bi jedna država mogla da koristi euro kao valutu. Između ostalog, mora da bude članica EU i poštuje ključne kriterijume iz Mastrihtskog ugovora, koji podrazumijevaju budžetski deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i javni dug na nivo do 60 odsto”, podsjetio je Pejaković.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније