Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 10. 2018. 14:29 >> 14:12

FORUM PKCG

Otvoreni za investicije iz arapskih zemalja

Crna Gora baštini tradicionalno dobre odnose sa arapskim zemljama i otvorena je prema biznismenima iz tog dijela svijeta, a potenijal za rast crnogroske ekonomije imaju sektori turizma, energetike i poljoprivrede, ocijenjeno je na Arapskom investicionom forumu.

Potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, ocijenila je da je posebno važno da Crna Gora uspostavi ekonomske veze van granica Evrope, posebno sa visokoplatežnim tržištima koji prepoznaju Crnu Goru kao sigurnu i stabilnu ekonomiju za poslovanje.

"Današnja Crna Gora baštini tradicionalne dobre odnose sa arapskim zemljama i otvorena je prema biznismenima iz tog dijela svijeta o čemu svjedoče milionske investicije kompanija iz Dubaija, Egipta, Katara u sektorima turizma i industrije duvana", rekla je Filipović na Arapskom investicionom forumu, koji su organizovali PKCG i Ambasada Palestine u Crnoj Gori.

Filipović je kazala da su inicijativu Ambasade Palestine prepoznali kao šansu da promovišu Crnu Goru u oblastima koje su prepoznate kao razvojni prioriteti Crne Gore, turizma, energetike, poljoprivrede i da pruže mogućnosti lokalnim saomoupravama i crnogorskim kompanijama da u dijelu B2B foruma predstave svoje investicione projekte.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ocijenila je da je Crna Gora bezbjedna, politički stabilna i ekonomski održiva država sa potencijalom da brzo raste.

"Model se zasniva najvećim dijelom na rastu SDI, a potencijal za rast ekonomije imaju sektori turizma, energetike, poljoprivrede i industrije i ti sektori su identifikovani kao strateški prioriteti", kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, kako bi poslovni ambijent bio još podsticajniji u zadnje tri godine uvedeni su dodatni podsticaji za investicije u sektore visokog turizma, prehrambene industrije, kapitalnih investicija što podrazumijeva oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV), carina, komunalija i taksi.

"Kontinuirano se unaprijeđuju i administrativni kapaciteti kako bi stranim investitorima pružili odgovarajući servis. Značajno zalaganje Vlade je izraženo kroz poboljšanje poslovne klime i progresivno povećanje direktnih investicija", navela je Sekulić.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, kazao je da u posljednjem periodu postoji pojačano interesovanje investitora za Crnu Goru.

"Posebno cijenimo njihov doprinos u realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja i otvaraju vrata za eventualne nove investitore", rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, velika je važnost organizovanja skupova poput ovog koji će omogućiti razmjenu iskustava između renomiranih privrednih predstavnika i upoznavanje sa mogućnostima za ulaganje.

"Ozbiljni predlozi će imati svu podršku relevantnih institucija Vlade", dodao je Janković.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori, Rabi Alhantouli, kazao je da je taj forum namijenjen da predstavi Crnu Goru i crnogorske potencijale, nadajući se da će to biti početak mnogobrojnih plodnih godina saradnje između crnogorskih i arapskih privrednika.

"Crna Gora je obilježena stabilnošću i razvojem i ta dva faktora ovu zemlju čine privlačnom za poslovne ljude iz cijelog svijeta", naveo je Alhantouli.

Prema njegovim riječima, u svijetu sa rastućim tenzijama gdje je sve teže pronaći istinite pouzdane informacije, ovakvi događaji koji povezuju ljude iz različitih zemalja i kultura su od suštinske važnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније