Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 10. 2018. 14:44   >>  14:23

DAN CARINSKE SLUŽBE

Naplatili preko pola milijarde eura prihoda

Uprava carina obilježila je u Podgorici Dan carinske službe, 18. oktobar, dodjelom nagrada najuspješnijim carinicima za časno i odgovorno obavljanje profesije, ali i predstavljanjem rezultata rada. Sumirajući rezultate poslovanja za proteklih devet mjeseci, konstatovano je da je Uprava carina naplatila preko pola milijarde eura prihoda.

Direktor Uprave carina Vladan Joković čestitao je službi Dan Uprave carina.

“Sa željom da budemo još uspješniji, profesionalniji i efikasniji, jer kroz konstantni proces modernizacije, jačanjem operativnih i administrativnih kapaciteta, opredijeljenošću za profesionalnim i odgovornim radom, doprinosimo napretku cjelokupnog društva”, kazao je on.

Joković je naglasio da će odgovorno, dosljedno i savjesno obavljanje dužnosti i dalje biti prioritetne vrijednosti u radu carinske službe, a da su sve bolji rezultati koje Uprava carina bilježi, najbolji pokazatelj da te vrijednosti poštuje najveći broj zaposlenih.

“Vjerujem da su carinski službenici stub ukupnog razvoja ove institucije”, ocijenio je Joković i istakao da oni predstavljaju i glavne nosioce promjena, kako onih kojima se vraća povjerenje građana u rad ove institucije, tako i onih kojima se obezbjeđuje zaštita javnog interesa i vladavina prava.

Sumirajući rezultate poslovanja za proteklih devet mjeseci, konstatovano je da je Uprava carina nastavila uspješni trend poslovanja.

Ukupno ostvarena naplata prihoda za koje je nadležna Uprava carina, u toku prvih devet mjeseci 2018.godine, iznosila je 575.929.656 eura (bruto naplata), čime je ostvaren rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 12,09 odsto ili 62,12 miliona eura. U odnosu na dinamički plan budžeta (januar-septembar) ostvareni neto prihodi su na nivou 110,50 odsto ili 54,02 miliona eura više, što je prvenstveno uslovljeno boljom naplatom PDV-a pri uvozu.

Joković je naglasio da je Uprava carina danas prepoznata kao efikasna, odgovorna i pouzdana institucija, koja dosljedno sprovodi proaktivnu antikoruptivnu politiku, uz konstantno jačanje integriteta.

“Kroz kredibilno sprovođenje disciplinskih postupaka, koje ima za cilj iskorjenjivanje neprofesionalnog rada i postupanja carinskih službenika, obezbijeđena je puna nepristrasnost i adekvatna pravna zaštita. Vrlo smo posvećeni antikoruptivnoj politici i suštinski fokusirani na nultu stopu tolerancije na korupciju”, poručio je Joković.

Jedan od najvažnijih prioriteta, kako je ocijenio direktor Uprave carina je razvoj i unaprjeđenje ljudskih resursa i na tom planu postoji više započetih sistemskih aktivnosti.

“Ljudi su ključni faktor razvoja i u njima se nalazi najveći potencijal za napredak. Pokrenuli smo inicijativu sa instrukcijama o sistemu ocjenjivanja koja će prikazati realnu sliku o učinku svakog carinskog službenika i u mnogim oblastima, kao što je praćenje propisa, tužbeni zahtjevi, investicije za poboljšanje uslova rada, komunikacija i olakšavanje procedura na terenu itd. donijeli smo mnogobrojne instrukcije i pravilnike, koje su pokazale kako dobre strane, tako i sve slabosti u oblastima koje je potrebno dodatno unaprjeđivati. Takođe, u procesu smo izrade nove Poslovne strategije koja će obuhvatiti naredni trogodišnji period, kao i Strategije ljudskih resursa koja će sadržati sve ideje i inicijative koje sam pomenuo”, naveo je on.

Joković je na kraju uručio nagrade najboljim službenicima Uprave carina za proteklu godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније