Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 10. 2018. 14:51 >> 14:30

OD BRITANSKE AGENCIJE

Crnoj Gori na raspolaganju 500 miliona dolara

Britanska kreditna agencija za podršku izvozu (UKEF) za Crnu Goru ima na raspolaganju 500 miliona dolara, saopšteno je iz ambasade te zemlje u Podgorici.

UKEF je kreditna agencija britanske Vlade, koja ima ulogu da pruži podršku kako izvoznicima iz Velike Britanije, tako i njihovim kupcima u inostranstvu.

Kako bi se bolje upoznao sa potencijalima uvoza i izvoza u Crnoj Gori, regionalni predstavnik te agencije za Centralnu Evropu Vomik Nur Šah ove sedmice boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako navode iz Britanske ambasade, UKEF može da pomogne vladinim ministarstvima, opštinama i privatnim preduzećima koji posluju u Crnoj Gori da obezbijede konkurentne, dugoročne finansije za promet roba i usluga sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ponuda važi i za međunarodne kompanije koje se bave projektima u Crnoj Gori. Može podržavati i javno-privatna partnerstva, finansiranje projekata i refinansiranje tržišta kapitala.

"UKEF na raspolaganju ima do 500 miliona dolara za Crnu Goru za sve sektore, uključujući turizam, infrastrukturu, vodu i obnovljive izvore energije, a može pokriti i do 85 odsto ukupnih troškova projekta", navodi se u saopštenju.

Da bi se kvalifikovao, svaki projekat mora da ima najmanje 20 odsto roba i usluga u Velikoj Britaniji, a minimalna vrijednost je 5 miliona eura.

"Osim kupovine britanske robe, usluge mogu uključivati i master planiranje, projektovanje i isporuku, marketing, konsalting i pravne usluge, kao i niz drugih usluga. Kredit koji se organizuje preko UKEF-a može se vraćati od 2 do 10 godina, a čak i do 18, u nekim sektorima kao što su voda i obnovljiva energija", kazali su iz ambasade.

O konkretnim potencijalima projekata Šah je u Crnoj Gori razgovarao sa predstavnicima Ministarstva finansija, privrede, MIPA, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, ali i sa predstavnicima opština, Berane i Budva.

Ovo je prva posjeta UKEF-a ne samo Crnoj Gori već i regionu.

Britanska ambasadorka Alison Kemp tim povodom je istakla da posjeta naglašava ekonomski potencijal koji Ujedinjeno Kraljevstvo vidi u Crnoj Gori.

"UKEF nudi finansiranje britanske vlade u svim sektorima. To je prije svega jedno korisno sredstvo opštinama i pojedinačnim projektima koji traže finansiranje prema kreditnom rejtingu koji ima Ujedinjeno Kraljevstvo. UKEF takođe može pomoći u identifikovanju odgovarajućih britanskih kompanija koje pružaju visokokvalitetnu robu i usluge, po konkurentnim cijenama na osnovu kojih je Ujedinjeno Kraljevstvo poznato. Uključivanje UKEF-a u projekte u Crnoj Gori će osigurati da finansiranje dolazi sa visokom stopom transparentnosti, uz visoke standarde upravljanja životnom sredinom i socijalnim rizikom, gdje je to neophodno", kazala je Kemp.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније