Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

20. 10. 2018. 09:00   >>  09:01 1

FOND PIO

Za devet mjeseci u minusu skoro 10 miliona

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) iz opštih prihoda državnog budžeta za devet mjeseci ove godine izdvojeno je 98,8 miliona eura.

Iz Fonda PIO su Danu kazali da taj iznos čini 31,37 odsto od ukupnih sredstava za isplatu primanja, odnosno toliki je deficit te institucije u ovoj godini.

Iznos deficita za devet mjeseci skoro je dostigao prošlogodišnji iznos, koji je bio 102,15 miliona, dok je po procentualnom učešću deficit povećan za preko šest odsto.

Prema podacima Fonda PIO, deficit se od 2013. godine smanjivao i po iznosu i po procentualnom učešću, pa je tako sa 144 miliona, koliko je iznosio te godine, spušten na 102,15 miliona prošle godine.

Procentualno učešće je sa 37,2 odsto palo na 25,1 procenat.

Kako piše list, ako je suditi prema podacima za devet mjeseci, iznos i procenat deficita će se u ovoj godini povećati.

Nedavno je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić naveo da bi za deset do 15 godina Fond PIO mogao da bude samoodrživ.

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, rekao je za Dan da se deficit u periodu od 2013. do prošle godine kontinuirano smanjuje.

"Rezultat smanjenja deficita i pored rasta izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja rezultat je značajnog rasta izvornih prihoda, odnosno doprinosa za PIO", objasnio je Perović.

On je rekao da se, imajući u vidu njihovo kretanje u ovoj godini, kao i povećanje privrednih aktivnosti kroz investiciona ulaganja, može očekivati i dalji rast prihoda po osnovu doprinosa, kao i da će, iako je teško precizirati rok, penzijski sistem u narednom srednjeročnom, a posebno dugoročnom periodu biti održiv.

Perović je objasnio da je, za održivost penzionog sistema koji se bazira na tekućem finansiranju, veoma važan pokazatelj stopa zavisnosti, kojom se prikazuje odnos zaposlenih i penzionera, odnosno broja uplatioca doprinosa i korisnika prava koji se iz tih doprinosa finansiraju.

"Stopa zavisnosti za avgust iznosi jedan na prem 1,7, što znači da za isplatu penzije jednog penzionera 1,7 zaposlenih uplaćuje doprinose. Iako se smatra da je optimalan odnos jedan na prema pet, a minimalan jedan na prema tri, ove odnose je teško postići čak i u ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope", tvrdi Perović.

Na pitanje koliki je broj penzionera koji se penzionisao prije vremena na osnovu izmjena i dopuna Zakona o PIO, Perović je kazao da trenutno isplaćuju 13,487 hiljada korisnika koji su pravo na penziju ostvarili shodno tim zakonskim rješenjima, odnosno povoljnijim uslovima od opštih.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније