Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 10. 2018. 20:29 >> 20:05
4

STATISTIKA ZABRINJAVA

Uvozimo i ono što imamo

Prema podacima Zavoda za statistiku MONSTAT, pokrivenost uvoza izvozom u Crnoj Gori za prvih osam mjeseci iznosila je 15,5 odsto. Uzroke tog relativno slabog odnosa stručnjaci vide u otvorenosti tržišta, potrošačkih navika, ali i nedovoljne domaće proizvodnje.

Kako bi se takva statistika promijenila sagovornici TVCG vjeruju da je neophodno afirmisati domaću proizvodnju i povezati proizvođače.

Za dobro vino potrebno je vrijeme, a Plantaže su vinu poklonile već više od pola vijeka i nekoliko generacija svojih vinogradara, vinara i podrumara koji su učestvovali u stvaranju jedne od najuspješnijih crnogorskih kompanija. Sve što su stvorili prepoznato je i na međunarodnom tržištu, pa Planataže godinama izvoze čak 65 odsto proizvoda. Za to im je bilo potrebno ne samo vrijeme , već i predan rad.

"Trebalo je imati strategiju, znanje i posvećenost poslu i to je nešto što je definitivno jedina ispravna politika", kaže direktor međunarodne prodaje i marketinga u Plantažama, Milan Milutinović.

A ispravna politika podrazumijeva i dobar odnos cijene i kvaliteta. No, i pored toga, tržište daje konačnu riječ.

Većina proizvoda na rafovima naših prodavnica nije iz Crne Gore.Iz inostranstva uvozimo ne samo robu koju ne proizvodimo, već i onu po koju smo nadaleko poznati . To potvrđuju i podaci Monstata. Za prvih osam mjeseci najviše smo uvezli mesa, pića, mliječnih proizvoda, meda.

"Pokrivenost uvoza izvozom bila je 15,5 odsto ali moramo imati u vidu uračunata tri mjeseca turističe sezone. Iz tog razloga moramo uvoziti neke vrste proizvoda imajući u vidu da smo turistička zemlja i da turista kada dođe očekuje da ima u ponudi sve proizvode koji će zadovoljiti njegove potrebe" kaže Nina Drakić iz Privredne komore.

A kao posljedicu potreba potrošača, ali i preduzeća imamo spoljnotrgovinski deficit, kažu stručnjaci. Objašnjavaju i da je on neminovan na otvorenom tržištu, na kojem primjećuju još jedan problem.

"Među hotelima i velikim trgovinskim lancima oni često ne kupuju domaće proizvode zbog toga što domaći proizvođači ne mogu da im obezbijede dovoljne količine i standardan kvalitet", smatra Jadranka Kaluđerović iz Instituta za strateške studije i prognoze.

Zato sagovornici TVCG smatraju da je afirmacija domaće proizvodnje najbolji način da se smanji uvoz.

"Kroz projekat kupujmo domaće, dobro iz CG, a takođe je u pripremi projekat ,,domaći ukusi “gdje će intencija biti da turistima obezbijedimo one domaće proizvode koji će našu destinaciju učiniti drugačijom", kazala je Drakić.

"Nove biznis ideje koje bi imale za cilj da organizuju male proizvođače ili pak da nađu nove kanale da male pozvođače spoje direktno sa kupcima", dodaje Kaluđerović.

I to je samo mali korak. U dugom hodu crnogorske ekonomije ka jačanju sopstvene proizvodnje, važna je, poručuju, međusobna saradnja domaćih proizvođača. A za sve to potrebno je vrijeme tokom kojeg su Plantaže, uspjele da se pozicioniraju kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније