Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 08. 2013. 11:46   >>  11:46

1,19% BDP-A

Izdaci opština preko 41 milion eura

Procijenjeni izdaci lokalne samouprave za prvih šest mjeseci iznose 41,77 milion eura ili 1,19 odsto bruto domaćeg proizvoda što je manje u odnosu na izvršenje u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Najznačajniji pad, kako je navedeno u novom Biltenu Ministarstva, u odnosu na isti period prethodne godine zabilježen je kod kapitalnih izdataka.

Ministarstvo finansija je procijenilo prihode i rashode lokalne samouprave za prvih šest mjeseci, jer opštine nijesu dostavile izvještaje za drugi kvartal.

Potrošnja lokalne uprave finansirana je iz poreza u iznosu od 31,02 miliona eura, taksi 2,46 miliona, naknada 15,54 miliona i ostalih tekućih prihoda u iznosu od 4,98 miliona eura.

Ukupni tekući prihodi lokalne samouprave za prvih šest mjeseci procijenjeni su na 54,01 milion eura, a suficit na 12,24 miliona ili 0,35 odsto BDP -a.

„Sistem javnih finansija na lokalnom nivou u prethodnom periodu obilježio je pad tekućih prihoda, rast neizmirenih obaveza, nelikvidnosti i kreditnih zaduženja, visok nivo budžetskog deficita i nerealno planiranje njegovog finansiranja, kao i visok nivo zaposlenosti u organima lokalne uprave, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština“, ocijenila je načelnik Direkcije za praćenje budžeta lokalnih samouprava, regulatornih agencija i javnih preduzeća i drugih implicitnih budžetskih obaveza, Snežana Mugoša.

Izdaci opština su, kako je dodala, značajno pali u 2011. godini u odnosu na 2009. i 2010, pri čemu je najznačajniji pad zabilježen kod kapitalnih izdataka. U periodu investicionog buma ugovorene su značajne obaveze po kapitalnim projektima, što je za vrijeme ekonomske krize rezultiralo visokim nivoom neizmirenih obaveza.

"Otplata obaveza iz prethodnog perioda bilježi značajan rast, tako da konsolidovani bilans lokalne samouprave daje iskrivljenu sliku kojom opštine u 2011. i prošloj godini ostvaruju suficit, iz razloga što izdaci za otplatu duga ne ulaze u račun deficita, već u račun finansiranja. Zbog smanjene naplate lokalnih prihoda opštine su u 2011. i prošloj godini značajno unaprijedile kapacitete za naplatu poreza na nepokretnosti kao najznačajnijeg lokalnog poreza i, po tom osnovu, ostvarile značajan napredak«, kazala je Mugoša.

U cilju finansijske konsolidacije, većina jedinica lokalne samouprave sprovela je program ušteda i racionalizacije u organima lokalne uprave, kao i u javnim preduzećima čiji su osnivači opštine, zatim plan reprograma poreskog duga i obaveza prema dobavljačima, rješavanje problema tehnoloških viškova.

Najznačajnije učešće u tekućim izdacima opština imaju izdaci za bruto zarade zaposlenih – oko 52 odsto, s tim što ovaj podatak, prema riječima Mugoše, treba uzeti sa rezervom, jer jedan broj opština redovno ne isplaćuje zarade zaposlenih, odnosno učešće tih izdataka je veće.

„U većini opština obračunska vrijednost koeficijenta po kojoj se obračunavaju zarade zaposlenih nije usklađena sa obračunskom vrijednošću koeficijenta po kojoj se obračunavaju zarade državnih službenika i namještenika“, navela je Mugoša i podsjetila da se Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika primjenjuje i na zaposlene u organima lokalne samouprave.

(Mina Business)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније