Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 10. 2018. 15:40 >> 15:27

PREKOGRANIČNA SARADNJA

Za osam projekata 40 miliona

Zajednički odbor za nadgledanje trilateralnog programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru odobrio je danas u Tirani predloge osam tematskih projekata vrijednih više od 40 miliona eura, koji će se počev od naredne godine sprovoditi u ove tri države.

"Ovi projekti će odgovoriti na postojeće ekonomske i društvene potrebe, a od posebnog značaja za Crnu Goru će biti obnova objekta starog zatvora u Kotoru i njegova adaptacija u centar za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, izgradnja Luke Virpazar, nabavka opreme za reagovanje u vanrednim situacijama i prevenciju katastrofa, kao i uvođenje novih tehnologija uzgoja i distribucije ostriga", navode u saopštenju.

Tematski projekti, kako navode, baviće se unapređenjem turističke ponude kroz uvođenje novih digitalnih tehnologija, umrežavanjem i jačanjem malih i srednjih preduzeća, unapređenjem telemedicinskih usluga u oblasti kardiologije i poboljšanjem crnogorskog sistema vodosnabdijevanja.

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović istakla je da su očekivanja od rezultata tematskih projekata još veća u odnosnu na standardne, s obzirom na sredstva koja su opredijeljena za njih i veću uključenost krovnih institucija u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji.

"Tematski i strateški projekti biće prepoznati od strane Evropske komisije kao uspješna praksa i biti zastupljeniji u drugim programima prekogranične i transnacionalne saradnje u toj i narednoj finansijskoj perspektivi", kazala je Glišević Đurović.

Glišević Đurović je istakla da se objavljivanje novog poziva očekuje u februaru 2019. i naglasila da se od organizacija i institucija očekuje da prepoznaju mogućnost sprovođenja projekata manjeg obima, što je novina u odnosu na prethodne pozive.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније