Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 08. 2013. 14:30 >> 14:30

MONTENEGROBONUS

Od oktobra vraćaju struju koju je preuzimao KAP

Montenegrobonus će u saradnji sa Elektroprivredom i Kombinatom aluminijuma 1. oktobra evropskoj interkonekciji početi da vraća 60 hiljada megavat sati električne energije preuzete u zimskom periodu.

U izvještaju Regulatorne agencije za energetiku o kontroli energetskih subjekata, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da je problem neovlašćenog preuzimanja električne energije iz interkonekcije riješen na način što je cetinjska kompanija Montenegrobonus preuzela obavezu njenog vraćanja.

„Montenegrobonus je preuzeo obavezu vraćanja energije u aranžmanu sa EPCG i KAP-om i to da do kraja jula vrati energiju preuzetu u ljetnjem periodu, a od 1. oktobra onu preuzetu u zimskom. To predstavlja značajan pozitivan pomak u odnosu na stanje koje je ustanovljeno prethodnom kontrolom“, navodi se u izvještaju RAE.

Regulator je 17. jula ove godine kontrolisao rad i poslovanje Crnogorskog elektroprenosnog sistema.Predstavnici te kompanije su, na zahtjev RAE, objasnili da je zaključkom Vlade Montenegrobonus u obavezi da reguliše usluge kompenzacionog programa prema interkonekciji.

„CGES je u saznanju da Montenegrobonus ispunjava svoje obaveze i da je do sada od 70 hiljada MWh, koliko je bila obaveza da se vrati u ljetnjoj sezoni, vratio 50 hiljada MWh i da će po planu do kraja jula dug po ovom osnovu biti potpuno izmiren“, navodi se u izvještaju.

Kada je u pitanju vraćanje energije preuzete u zimskoj sezoni, tu obavezu će, prema saznanjima CGES-a, izmiriti Montenegrobonus u saradnji sa EPCG i KAP-om, pa će 60 hiljada MWh duga početi da se vraća od 1. oktobra.

„Povoljnost vraćanja u zimskoj sezoni je u tome što se zatvara u kontrolnoj oblasti Srbija – Makedonija – Crna Gora i nema direktnog uticaja na ostali dio interkonekcije“, kazali su iz RAE.

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), naložili su KAP-u da pod hitno pokrene proces vraćanja električne energije koju je ove godine nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније