Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

24. 10. 2018. 20:35 >> 20:32

PORUKA IZ ŽENEVE

Ključna uloga parlamenata u raspodjeli novca

Parlamenti imaju ključnu ulogu u raspodjeli novca u pravcu dostizanja ciljeva održivog razvoja, kroz kombinovano, domaće i međunarodno finansiranje, ocijenjeno je iz Skupštine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Nikola Rakočević, učestvovali su na Svjetskom investicionom forumu 2018, na temu "Investiranje u održivi razvoj“, koji se održava u Ženevi od 22. do 26. oktobra.

U okviru Svjetskog investicionog foruma, delegacija je učestvovala na prvoj parlamentarnoj radionici posvećenoj parlamentarnim odborima za vanjske poslove i odborima za ekonomiju, finansije i budžet.

Na parlamentarnoj radionici na temu „Finansiranje ciljeva održivog razvoja - Kako parlamenti mogu premostiti jaz?”, ukazano je na potrebu aktivne alokacije sredstava u pravcu dostizanja ciljeva održivog razvoja, kroz kombinovano, domaće i međunarodno finansiranje.

Istanknuo je da nacionalni parlamenati imaju ključnu ulogu u tom procesu, »s obzirom na to da su odgovorni za stvaranje adekvatnog okruženja na zakonodavnom nivou za postizanje globalnih ciljeva«.

"Takođe, naglašeno je da se konkretan doprinos parlamentaraca ostvaruje i kroz učestvovanje u formulisanju, odobravanju, reviziji i nadzoru nad upravljanjem budžetom", kazali su iz Skupštine.

Nakon uvodnih izlaganja, učesnici su vodili diskusiju u okviru tri sesije.

Tokom Foruma organizovane su brojne sesije na različite teme, pa su poslanici prisustvovali i panelu - „Investicije i digitalna ekonomija“.

Kako je saopšteno, u okviru Foruma, delegcija Skupštine Crne Gore prisustvovala je i Samitu globalnih lidera na temu „Investicije u novoj eri globalizacije“.

"Panel, na kojem su panelisti ukazali da su potrebni zajednički napori kako bi se društvo suočilo sa ekonomskim izazovima na putu ostvarivanja ciljeva UN Agende razvoja 2030, stavljajući poseban fokus na smanjenje globalnih tokova stranih direktnih investicija za 23 odsto u 2017. godini, prema podacim iz Izvještaja o svjetskim investicijama iz ove godine", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније