Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

25. 10. 2018. 08:15 >> 08:00

PODACI ZZZCG

Posao našlo oko 9.000 domaćih sezonaca

Na sezonskim poslovima u Crnoj Gori ove godine uposleno je 9.077 osoba sa evidencije nezaposlenih.

“Očekujemo da je ovaj broj veći, jer nam još pristižu podaci iz Poreske uprave. Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono i ove godine izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona”, saopštila je načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima u ZZZCG Sonja Ivanović.

Ciljna grupa, kako dodaje, bili su poslodavci koji su proteklih godina zapošljavali najviše stranaca. Mobilni timovi iz ZZZCG obišli su 412 poslodavaca iz primorskih opština i u neposrednom kontaktu, predstavili im prednosti zapošljavanja domaćih radnika.

Crnogorsko tržište rada karakterišu brojne specifičnosti: u ukupnoj nezaposlenosti dominantno je učešće srednjošlolaca, blizu 50 odsto, više od trećine (36,13 odsto) su nekvalifikovani radnici.

Sa druge strane, u konstantnom je rastu učešće žena u odnosu na učešće muškaraca i taj odnos je sada 60 naprema 40 odsto u korist žena.

Zabilježen je rast broja nezaposlenih starijih od 50 godina. Gotovo trećina nezaposlenih je u dobi starijoj od 50 godina.

Sa druge strane, crnogorsko tržište rada karakterišu strukturna i dugoročna nezaposlenost, deficit kadra u strateškim privrednim granama, turizmu, ugostiteljstvu, građevinarstvu, nepovoljna starosna struktura nezaposlenih, slaba mobilnost, te veliki broj zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori, naročito tokom ljetnje turističke sezone.

“Ove godine smo napravili dobru pripremu za početak turističke sezone. To je podrazumijevalo, prije svega, blagovremenu i kontinuiranu komunikaciju na relaciji Zavod poslodavac i Zavod lice zainteresovano za rad na sezonskim poslovima. Zavod je intenzivirao aktivnosti u dijelu obilaska poslodavaca, sa ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im domaću radnu snagu i predstavi aktuelne subvencije, ukoliko ih zaposle”, kaže Ivanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније