Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2018. 13:54 >> 14:31
1

MINISTARSTVO FINANSIJA

Smanjenje akciza na gorivo samo uz detaljnu analizu

Eventualno smanje akciza na gorivo zahtjevalo bi detaljnu analizu, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Navode i da u ovom momentu nijesu u mogućnosti da kažu kako će se kretati cijene goriva u budućnosti.

Bojan Paunović, iz Ministarstva finansija, kazao je Skupštini smanjenje akciza na gorivo nije jednostavno posebno zbog njihovog uticaja na budžet.

„Prihodi od mineralnih ulja učestvju sa skoro 70 odsto u ukupnim prihodima od akciza“, naveo je Paunović, odgovarajući na pitanja poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Akciza, kada govorimo o eurodizelu iznosi 44 centa po litru, dok kada govorimo o bezolivnim goriva akciza iznosi 55 centa.

„Udio poreza u cijeni eurodizela iznosi 49,9 odsto, a kada je riječ o bezolovnim gorivama 56,3 odsto“, naveo je Paunović.

Konjević je kazao da SDP predlože smanjenje akciza na gorivo za 15 odsto, te da bi se taj novac mogao nadoknaditi naplatom poreza od dužnika.

„Da naplaćujemo taj dug ne bismo morali da povećavamo akcize“, poručio je Konjević.

Bruto investicije činile trećinu BDP-a

Nivo bruto investicija u ovoj godini dostigao je rekordnih 1,65 milijardi EUR ili trećinu procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će rast ekonomije dostići oko 4,1 odsto, saopštio je Paunović.

On je kazao, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini, da podatak da su se bruto investicije od 2010. do 2015. godine kretale na nivou od jedne petine BDP-a pokazuje koliko je visok taj udio.

“To potvrđuje da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku, koja daje podsticaj razvoju investicija, kao glavnom generatoru novih radnih mjesta”, rekao je Paunović odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Miloša Nikolića, o makroekonomskim projekcijama koje se tiču ove godine.

Paunović je kazao da je realan rast izvoza robe i usluga iznosio 18,5 odsto, podstaknut odličnim rezultatima u sektoru turizma, koji bilježi rast noćenja u kolektivnom smještaju 11,7 odsto, dok se očekuje da će rast prihoda od turizma do kraja godine premašiti milijardu EUR.

“U istom periodu, uvoz robe i usluga bilježi rast od 11,3 odsto, dominantno kao rezultat uvoza mašina i opreme za izvođenje investicija. Na osnovu ostvarenja za pola godine, dostupnih indikatora za treći kvartal i očekivanih kretanja u četvrtom kvartalu, procjenjujemo da će rast ekonomije za ovu godinu dostići oko 4,1 odsto”, precizirao je Paunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније