Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

28. 10. 2018. 20:30 >> 20:15
1

VIZIJA I FOND EU DOBITNA KOMBINACIJA

Italijanska mocarela na danilovgradski način

Malo ko u Crnoj Gori zna da se čuveni italijanski sir mocarela proizvodi i nadomak Danilovgrada. Jasna vizija da to fali domaćem tržištu, uz korišćenje novca iz evropskih fondova bili su dobitna kombinacija za firmu "Montebjanko".

"Blizina Italije je učinila dovoljno da je naša kupovna moć i svijest proširena posljednjih desetak godina. Ti sirevi koji dominiraju evropskim tržištem su se proširili kod nas u Crnoj Gori", rekao je za TVCG glavni tehnolog "Motenbjanka" Dejan Radović, naglasivši da mocarela može da se koristi u svim vrstama salata, kao i u brusketama, paštama i picama.

Oko 250.000 eura  novca Evropske unije uložili su u mašine i proširivanje fabrike. Uloženo se isplatilo, tako da im se prodaja udvostručila.

"Ta sredstva nam službe da postavimo fabriku u ovom pristupanju EU, da ona bude na nivou kakav je na zapadu. Time se mi spremamo da igramo ravnopravnu tržišnu utakmicu kada pristupimo Uniji", naglasio je osnivač "Montebjanka" Miro Perović.

Da su tim putem u Crnoj Gori već krenuli mnogi govore konkretni podaci.

"Kada govorimo o finansijskoj 2014.-2020. Crna Gora ima 270 miliona eura, a do sada smo isprogramirali 197 miliona, što znači da smo odredili koji sektori će biti obuhvaćeni, odnosno koje aktivnosti će se finansirati", rekla je za TVCG nacionalna koordinatorka za IPA fondove Ivana Glišević Đurović.

Mnogi se mogu pohvaliti korišćenjem novca iz IPA fondova, ali ne i Glavni grad, što ne znači da neće biti korisnik uskoro.

"Glavni grad ni u prethodnom periodu nije bio korisnik nacionalne IPE, zato što je politika Vlade bila da se sredstva opredijele za manje razvijena područja. Okolnosti su se promijenile, gradonačelnik je to primijetio i odlučio da formira poseban tim koji će se baviti upravo EU fondovima", kazao je menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković.

 Marija Radulović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније