Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 10:45   >>  12:08

TURSKI MINISTAR SAOBRAĆAJA

Luka Bar ključna za povezanost Turske s ostatkom Evrope

Luku Bar i njenu povezanost sa željezničkim putnim mrežama, ministar saobraćaja i infrastrukture Republike Turske Mehmet Ćahit Turhan vidi kao ključnu za povezivanje te zemlje sa ostatkom Evrope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja Turhan je izrazio zadovoljstvo i što Turkish Airlines održava 14 letova nedjeljno sa Crnom Gorom i izrazio nadu da će se taj broj povećati.

"Turhan se posebno fokusirao na unapređenje kombinovanog transporta u Crnoj Gori čiju luku Bar i njenu dobru povezanost sa željezničkim i putnim mrežama vidi kao ključnu za povezivanje Republike Turske sa ostatkom Evrope", navodi se u saopštenju.

Sa ministrom saobraćaja Republike Turske razgovarao je crnogorski ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković koji je u toj zemlji prisustvovao ceremoniji otvaranja novog aerodroma.

Dva ministra su razgovarala i o poboljšanju saradnje u oblasti kruzing turizma, a Nurković je tom prilikom svog kolegu obavijestio o postojećim marinama u Crnoj Gori kao i o planovima privatizacije brodogradilišta u Bijeloj koje će se baviti servisom i izgradnjom mega jahti.

"Ministri su izrazili zadovoljstvo dobrim političkim odnosima, kao i dosadašnjom dobrom saradnjom dvije države u oblasti saobraćaja, kao i u drugim oblastima privrede. Prepoznali su zajedničke oblasti od interesa vezane za pospješivanje saradnje u sektoru saobraćaja, a kao posebno značajne su izdvojili saradnju u oblasti vazduhoplovstva, pomorstva i kombinovanog transporta", navode iz ministarstva.

Nurković je svom kolegi predstavio i plan davanja u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori i istakao da postoji interesovanje značajnog broja turskih kompanija za aerodrome. On je iskoristio priliku i da istakne veliki interes turskih kompanija i investitora za oblast putne infrastrukture i ulaganje u turističke kapacitete u Crnoj Gori.

"Nurković je takođe pozvao druge zainteresovane partnere da nastave da ulažu u oblast saobraćaja i druge sektore čiji je razvoj neophodan za podizanje konkurentnosti crnogorske privrede. U cilju unapređenja saradnje u svim vidovima saobraćaja, ministri su se složili da formiraju Zajedničku komisiju za saobraćaj koja će se baviti pitanjima od značaja u svim sektorima", navodi se u saopštenju.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je preko 50 delegacija predvođenih predsjednicima država, Vlada, ministrima i visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta. Aerodrom je otvoren 29. oktobar 2018. godine na 95-togodišnjicu Republike Turske.

Aerodrom je svečano otvorio predsjednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan.

"On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo uspješnim završetkom projekta izgradnje objekta za kojeg se predviđa da će biti najveći aerodrom na svijetu kada dostigne svoj puni kapacitet. Istakao je da je otvaranje ovog aerodroma u Istanbulu simbol snage Republike Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja", dodaju iz ministarstva.

Aerodrom Istanbul se gradi u četiri faze.

"Nakon završetka prve faze aerodrom će opsluživati preko 90 miliona putnika godišnje dok će nakon završetka sve četiri planirane faze aerodrom opsluživati do 200 miliona putnika, a biće sjedište više od 100 aviokompanija, koje lete na preko 350 destinacija u svijetu. Troškovi izgradnje ovog aerodoma iznose 10 milijardi i 247 miliona eura", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније