Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 13:10 >> 12:51

POPADIĆ ISTIČE

Pripravnici bez odgovarajuće edukacije

Praksa pokazuje, da u ovom trenutku, dosta privrednih subjekata ne obraća preveliku i potrebnu pažnju na edukovanju mladih koji su na pripravničkom. Mi, kao menadžeri, bi morali da se okrenemo tome na ozbiljniji način, kazao je Predsjednik CEO Foruma Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM), Slavoljub Popadić.

Popadić, smatra da će narednih pet godina obilježiti kontribucija Asocijacije na okvirima koje, kako je naveo, Crna Gora pravi na putu ka pristupu Evropskoj uniji (EU).

On je rekao da menadžeri imaju posebno mjesto na tom putu i da ne mogu biti pasivni posmatrači nego da moraju biti aktivni sudionici.

Popadić je ocijenio da opominje što je veliki broj mladih napustilo područje Balkana, navodeći da je to nešto što obavezuje menadžere da o tome povedu računa.

"Ako posmatramo model zapošljavanja svršenih visokoškolaca kroz pripravničku praksu u našim kompanijama, moramo se ozbiljno zapitati koliko doprinosimo da taj proces bude koristan za te ljude, koliko oni nauče za devet mjeseci, da li im je znanje koje odnose iz kompanija dobro i dovoljno da nastave rad u kompanijama ili negdje drugo", smatra Popadić.

Prema njegovim riječima, praksa pokazuje da u ovom trenutku dosta privrednih subjekata ne obraća preveliku i potrebna pažnju edukovanju mladih koji su na pripravničkom.

"Mi, kao menadžeri, bi morali da se okrenemo tome na ozbiljniji način. Da vodimo računa da svaki mladi čovjek, koji dođe u našu kompaniju, ima mentora, da svaki mladi čovjek ima jasan program edukacije i da mi kao menadžeri pratimo progres tog mladog čovjeka. Ako ne radimo tako, ako te mlade prepustimo samima sebi, ako im potpišemo dokumente bez neophodnog znanja, učinili smo im veliku medvjeđu uslugu", istakao je Popadić.

Popadić je istakao da bi više trebalo koristiti mogućnosti evropskih fondova.

"Cilj AMM nikad nije bila masovnost, već kvalitet koji prate rezultati, reference, izvrsnost i odgovornost", poručio je predsjednik AMM Budimir Raičković.

On je, na svečanoj sjednici Upravnog odbora povodom pet godina od osnivanja AMM, rekao da je Asocijacija za taj period ostvarila sve zacrtane ciljeve.

"Postali smo moderna, poslovno-društvena organizacija, snažan glas i krovna institucija menadžera Crne Gore, respektabilan i uvažen partner državnim i lokalnim institucijama, djelujemo u pravcu povezivanja i bolje saradnje svih poslovnih organizacija, podstičemo regionalnu saradnju i povezivanje menadžera na prostoru ex YU i punopravni smo član evropske organizacije menadžera", istakao je Raičković.

Prema njegovim riječima, AMM nema nikakvu skrivenu političku agendu, ali ima pravo i obavezu da, kako je rekao, u ime onih koji upravljaju kompanijama i organizacijama i snose odgovornost za rezultate, "iznese mišljenje o ključnim privrednim, ali i društvenim kretanjima".

Raičković je podsjetio da je Upravni odbor dao punu podršku evroatlanskim integracijama, jer smatra da je, kako je naveo, to put koji donosi prosperitet državi i njenim građanima.

"Generalno, saradnja sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama je ostvarena, ali cijenimo da ima još puno prostora za njeno unapređenje i intenziviranje. Ostajemo otvoreni za saradnju sa svim poslovnim i sindikalnim organizacijama na principima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja", istakao je Raičković.

On je kazao da vjeruje da će i država u aktivnostima AMM prepoznati rezultate i kvalitet koji, kako smatra, zavređuje pažnju.

"Vjerujem da će nam država dati adekvatnu institucionalnu podršku, jer treba zajednički da radimo na edukaciji i unapređenju ljudskih resursa, profesionalizaciji, kao i na ostalim pitanjima od značaja za ekonomski i društveni napredak Crne Gore", istakao je Raičković.

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, ukazao je da 40 odsto zanimanja koja su trenutno aktuelna, 2020/21.godine neće postojati.

"Živimo u vremenu koje se izuzetno brzo mijenja, i u takvom vremenu moramo da djelujemo. Zbog toga apelujem na sve donosioce odluka, posebno onih koje utiču na druge u samim kompanijama, da budemo menadžeri onakvi kakvi treba da budemo i da budemo menadžeri koji i u javnom sektoru i privatnom su pravi primjeri za crnogorsko društvo", istakao je Milović.

Čestitke povodom pet godina od osnivanja AMM uputili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, glavni menadžer Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Esad Čolaković, predsjednica Srpske asocijacije menadžera Stanka Pejanović i predsjednik Evropske konfederacije menadžera Ludger Ramme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније