Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

02. 11. 2018. 15:20   >>  14:57

PKCG SAOPŠTILA

Raduje namjera da se aerodromi daju pod koncesiju

Turistička privreda je zadovoljna što će crnogorski aerodromi biti dati pod koncesiju, čime će se obezbijediti veći kvalitet usluga, pri čemu ključni problemi u oblasti turizma ostaju siva ekonomija i buka, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, Dragan Ivančević, kazao je da će se davanjem crnogorskih aerodroma pod koncesiju podići standard i kvalitet recepcija i time obezbjeđivanje bolje aviodostupnosti.

"Sve nas u turizmu raduje namjera Vlade da aerodrome da na koncesiju i time obezbijedi veći kvalitet usluga i potencijal za ozbiljniju animaciju tržišta, koji su nam neophodni za produžetak sezone i broja dolazaka turista u Crnu Goru", rekao je Ivančević na sjednici Odbora.

On je ocijenio da je problem buke ostao jedan od najizraženijih, koji dugi niz godina opterećuje turističku sezonu i kvaitet ponude.

"Nadamo se da će od 1. maja zaživjeti limitatori i da će se sada ta oblast dovesti na održivi nivo", dodao je Ivančević.

Problem, kako je rekao, ostaje siva ekonomija koja razara tkivo crnogorskog turizma na planu smještajnih kapaciteta, trgovine i posebno ugostiteljstva gdje se to obavlja u privremenim objektima koji su nelegalni, a ima ih na raznim mjestima.

"Veliko je ohrabrenje što će se donijeti plan privremenih objekata i nadamo se da će se na taj način eliminisati svi vašarski elementi koji su stvarali buku, nelojalnu konkurenciju i ambijent koji je devalvirao kvalitet ponude", smatra Ivančević.

On je naveo da zabrinjava što ove godine platežna moć gostiju pada i što opominje da se mora mijenjati i dizati kvalitet usluga.

Direktor hotela Budva, Željko Cicović, kazao je da se statističko praćenje o broju dolazaka i noćenja turista, koje se sada radi, radilo u socijalističkom društvu.

"Sada se prate drugi segmenti. Morali bismo znati koliki su ostvareni prihodi, kao i da uporedimo smještaj gostiju po hotelima", rekao je Cicović.

On je kazao da je primijetio drastično povećanje broja turista u periodu van sezone, a ne u sezoni.

"Takođe, dužina boravka se smanjuje iz godine u goinu. U 2014. godini ona je iznosila 4,8, a ovoj godini 4,1. To govori da je broj noćenja u sezoni ostao isti, a da su van sezone kraći boravci", rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, čuje se da je vizija da Crna Gora bude dominantna u mediteranskom turizmu, gdje je 17 zemalja među kojima Portugal, Španija, Francuska koja ima 61 milijardu prihoda od turizma.

"Hajde da smanjimo želje i vizije da dovedemo u realnost. Naša vizija treba da bude da prihod bude veći od 1,5 milijardi, što je planirano u narednih deset godina", smatra Cicović.

On je kazao da se mora napraviti turistički brend Crna Gora, kao i da se zadrži upotreba zdrave hrane i smanji siva ekonomija.

Sekretarka Odbora, Sanja Marković, kazala je da je, prema preliminarnim podacima Monstata za septembar, u kolektivnom smještaju povećan broj dolazaka 12 odsto, a noćenja sedam odsto.

"Nadam se da će i podaci za individualni smještaj biti isto tako dobri i da ćemo imati rekordnu godinu i po broju turista i po prihodima", rekla je Marković.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da rast broja dolazaka od 12,5 odsto i sedam odsto u noćenjima nije mali.

"Ne mislim da je to loše, ni za pesimizam, već da je to razlog za zadovoljstvo", rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, predsezona nije bila nikad bolja i tu postoje pozitivni trendovi.

"Prema podacima Centralne banke (CBCG) za šest mjeseci, postoji rast prihoda od deset odsto. Poreska uprava (PU), takođe, bilježi rast naplate. Sigurno je da ćemo zvanično premašiti milijardu EUR kada je riječ o prihodima", naveo je Davidović.

On je rekao da se rade nebrojene aktivnosti na smanjenju sive ekonomije, pri čemu bi važno bilo da Monstat naredne godine napravi procjenu sive ekonomije.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, Rada Marković, ocijenila je da je potrebna sinergija države, poslovnih subjekata i onih koji to sve prate da bi se osjetili rezultati.

"Kada je u pitanju siva ekonomija, najprisutnija je u oblasti smještaja. Identifikovali smo probleme za koje su potrebna nova zakonska rješenja i imamo vremena da do naredne sezone otklonimo sve probleme koje smo primijetili", smatra Marković.

Ona je precizirala da je u pojačanom nadzoru u sezoni od 11. juna do kraja avgusta odrađeno 16,6 hiljada kontrola, od čega je utvrđeno 8,9 hiljada nepravilnosti.

"Znači u svakoj drugoj kontroli utvrđena je nepravilnost. Međutim, stanje na terenu je bolje nego u ranijim sezonama, kako na tržištu robe tako i u zapošljavanju", rekla je Marković.

Ona je podsjetila da je bez ugovora o radu zatečeno oko hiljadu osoba, od čega je po nalogu Inspekcije rada, legalizovano njih 330.

"Bitno je reći da je od tih hiljadu, 377 osoba crnogorskih državljana. Dok je od ovih 330 legalizovanih, njih 203 iz Crne Gore", navela je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније