Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

04. 11. 2018. 08:15 >> 07:53

UGLAVNOM ZBOG NEVREMENA

Prošle godine struja nestajala 1.637 puta

Tokom prošle godine na 35 kV (kilovoltnom) nivou evidentirano je i 1.637 neplaniranih prekida u napajanju, a najveći broj nestanaka struje uzrokovali su loši vremenski uslovi.

Sa druge strane, najavljeno je i realizovano 425 planiranih prekida na 35 kV nivou, saopšteno je Danu iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz kompanije su objasnili da CEDIS čini više od 4.800 trafostanica i 19 hiljada km (kilometara) vodova raznih naponskih nivoa, kojima se električna energija distribuira do 390 hiljada korisnika.

Karakteristike mreže su u značajnoj mjeri uslovljene konfiguracijom terena koja je prilično nepovoljna, naročito na ruralnom području na sjeveru države.

Razuđenost mreže, velika dužina vodova, nepristupačan teren samo su neke od posljedica konfiguracije terena, zbog kojih je održavanje mreže i objekata složeno i skupo, objasnili su iz CEDIS-a. Specifičnost mreže u Crnoj Gori, na osnovu objašnjenja CEDIS-a diktira i nelegalna gradnja na određenim područjima, koja za posledicu ima opterećenja koja prevazilaze dozvoljene nivoe za koje su mreža i objekti projektovani.

“Uprkos navedenom, redovnim održavanjem i višemilionskim investicijama koje realizuje CEDIS, broj neplaniranih prekida je iz godine u godinu u opadanju. Od početka godine u održavanje je uloženo preko dva miliona i 200 hiljada eura i završeni i pokrenuti višemilionski investicioni projekti”, objasnili su iz kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније