Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

06. 11. 2018. 13:53 >> 13:32

CBCG

Povoljniji kreditni za privredu i stanovništvo

Kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili su povoljniji u odnosu na prethodni, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada, pokazao je izvještaj o rezultatima ankete Centralne banke (CBCG).

“Banke očekuju nastavak ublažavanja kreditnih uslova i u narednom kvartalu, osim u pogledu zahtjeva kolaterala pri kreditiranju privrede, gdje predviđaju pooštravanje”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet CBCG danas je na sjednici razmatrao i usvojio izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal.

“Radi se o novoj vrsti publikacije koju će CBCG u narednom periodu objavljivati redovno, na kvartalnom nivou, sa ciljem dobijanja uvida u ključne determinante ponude i tražnje za kreditima privrede i stanovništva”, dodaje se u saopštenju.

Rezultati ankete ukazuju da su tokom drugog kvartala, prema ocjeni banaka, kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi.

“Banke očekuju ublažavanje standarda za mikro, mala i srednja preduzeća i stanovništvo i tokom narednog kvartala, dok kod kreditiranja velikih preduzeća očekuju blago pooštravanje kreditnih standarda”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni su saopštili da je na ublažavanje standarda za kreditiranje najviše uticala konkurencija u bankarskom sektoru i veća spremnost na preuzimanje rizika.

Banke su ocijenile da je tokom drugog kvartala tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla.

“Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih dugova, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova, kao i kupovina nepokretnosti i trajnih potrošnih dobara”, objasnili su iz CBCG.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da je, prema konačnim podacima Monstata, realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini iznosila 4,7 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније