Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, objavila B.B. ]

06. 11. 2018. 19:25   >>  19:01

AKCIJA MINISTARSTVA EKONOMIJE

Manje papirologije za gradnju mikroelektrana

Ministarstvo ekonomije pokrenuće aktivnosti na pojednostavljenju procedura u vezi gradnje elektrana do 50 kilovata (kW), sa reduciranim brojem dokumenata koje investitori treba da obezbijede, saopšteno je na sastanku njihovih i predstavnika Montenegro biznis alijanse (MBA).

Ministarstvo će, kako su naveli, raditi na podizanju svijesti korisnika sistema ka većoj implementaciji modela razmjene na mjestu konekcije i izgradnji većeg broja distribuiranih izvora električne energije, kako bi korisnici iz sopstvenih izvora proizvodili struju za svoje potrebe.

Iz MBA su kazali da su predstavnici Ministarstva na sastanku predstavili dalje aktivnosti koje se odnose na promovisanje unaprijeđenog modela podsticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji ne podrazumijeva finansijske podsticaje, kao i modela razmjene na mjestu konekcije kao vida autorizacije projekata izgradnje energetskih objekata snage do 50kW.

"Na sastanku su predstavljene i buduće aktivnosti na planu stvaranja povoljnih uslova za izgradnju mikroelektrana male snage, do 100 kW, koje mogu biti veoma značajan podsticaj razvoju biznisa na ruralnom području kroz eliminisanje barijere nepostojanja elektroenergetske infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Iz MBA su dodali da je negativan efekat tih izvora energije na okolinu gotovo zanemarljiv, što je veoma važno kada je riječ o zelenoj ekonomiji koja smanjuje rizike po životnu sredinu.

Predstavnici MBA smatraju da je podsticanje gradnje mikroelektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije važno, i da može pomoći razvoju ekološkog turizma i poljoprivrede.

Predstavnici MBA i Ministarstva dogovorili su nastavak aktivnosti kako bi se dodatno podstakao razvoj biznisa, posebno u sjevernom dijelu države koji je ekonomski nerazvijeniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније