Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2018. 09:39 >> 09:18
6

IDU DO HERCEG NOVOG

Iz Ulcinja krenuo marš protiv istraživanja nafte

Nekoliko aktivista Mreže SOS za Montenegro krenulo je jutros iz Ulcinja u protestni marš protiv istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Kako je i planirano marš je krenuo oko sedam sati sa Male plaže u Ulcinju. Sjutra će u u isto vrijeme krenuti sa marine u Petrovcu, dan kasnije iz Tivta i u ponedjeljak iz Kotora, kada i završavaju protest u Herceg Novom.

Orgnizatori marša ranije su poručili da od Vlade traže da uvede moratorijum i zaustavi najavljeni proces istraživanja ugljovodonika.

Kroz protestni marš i peticiju, koja je u toku, traže od Vlade da raskine ugovore s ENI-Novatek konzorcijumom koji je, kako navode, prepoznat po ekocidima širom svijeta.

“Naftnim gigantima Shell i Eni sudi se u Milanu za planiranu korupciju kroz koju su opljačkani građani Nigerije za 1,1 milijardi dolara. ENI-jeva sestrinska firma AGIP u 2013. godini zabilježila čak 471 hazard u vezi sa curenjem nafte, dok je prethodne godine uhapšeno šest radnika ENI-ja u regionu Bazilikata (Italija), koji su optuženi za švercovanje industrijskog otpada sa platformi i 15 visokih službenika ove godine u Italiji zbog koruptivnih radnji u Nigeriji”, poručili su ranije iz Mreže SOS za Montenegro.

Kažu da je neprihvatljivo da investitorima sa takvom reputacijom dajemo bilo kakav resurs.

Iz Mreže SOS za Montenegro, poručuju i da nigdje ne postoji primjer uspješnog opstanka turizma, koji se zasniva na čistoj i očuvanoj životnoj sredini, sa naftnim platformama.

“Istraživanje i eksploatacija nafte u Ulcinju, Baru i šire značila bi kompletno degradiranje ekosistema i vrsta, te povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi našoj ishrani. Građani nemaju nikakve garancije da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda, dok trenutno od turizma, ribarstva i vezanih privrednih grana direktno i indirektno živi preko 100 hiljada građana u Crnoj Gori”, navode organizatori protesta.

Kažu i da istraživanja povećavaju opasnost od indukovanih zemljotresa u već seizmološki ekstremno osjetljivom području Crne Gore.

“Prva istraživanja će se raditi u seizmološki najosjetljivijem području tj. dijelu između Bara i Ulcinja (9 stepen) gdje je 1979. godine bio epicentar najrazornijeg zemljotresa u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Mreže SOS za Montenegro.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније