Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2018. 10:17 >> 10:05

PORUKA PKCG

Cilj kvalitetno obrazovanje adekvatno potrebama tržišta

Strateški cilj obrazovnog sistema Crne Gore je da obezbijedi svakom pojedincu kvalitetno obrazovanje, adekvatno potrebama tržišta rada, kazao je generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović.

Radovanović i sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Sanja Marković učestvovali su u radu Trećeg poslovnog foruma privrednih komora Federacije Bosne i Hercegovine, koji je održan u etno selu Herceg – Međugorje na temu „Ljudski resursi – faktor ekonomskog razvoja“.

"Reforma obrazovanja se sprovodi u skladu sa trendovima u Evropskoj uniji i potrebama privrednog sistema koji se razvojem i svakodnevnim napretkom nauke i tehnologije stalno mijenja. Pored stručnog i visokog obrazovanja sve više značaja dobija i obrazovanje odraslih“, naveo je Radovanović.

Radovanović istiće da su postignuti brojni benefiti za privredu i ukupan sistem obrazovanja većim uključivanjem poslodavaca u sistem obrazovanja posebno kroz praktično obrazovanje, profesionalnu praksu i dualni sistem obrazovanja.

"S obzirom na to da je utvrđena potreba poslodavaca da imaju kadrove spremne za tržište rada, obezbjeđivanjem fleksibilnijih zakonskih uslova za obavljanje praktičnog obrazovanja zadovoljeni su interesi i privrede i učenika. U cilju unapređenja ovog koncepta obrazovanja, izmjenama odredbi Zakona o stručnom obrazovanju iz 2017. godine, određena rješenja su prilagođena našem sistemu obrazovanja i privrednom ambijentu. Tokom školske 2017/2018. godine, po dualnom sistemu obrazovanja, edukovano je 270 učenika kod 101 renomiranog poslodavca“, naveo je predstavnik PKCG.

Radovanović podsjeća da poslodavci koji žele da se uključe u dualni sistem obrazovanja i prihvate učenike na obuku moraju ispunjavati određene materijalne, prostorne i kadrovske uslove.

"Komisije koje su činili predstavnici Centra za stručno obrazovanje i škola, posjetili su poslodavce u cilju utvrđivanja ispunjenosti predviđenih uslova. Broj poslodavaca koji su dobili pozitivno mišljenje za ulazak u dualni sistem obrazovanja u 2017. godini bio je 101, a u 2018. godini 184 poslodavca što ukupno čini 285 poslodavaca kod kojih se školuju učenici koji realizuju nastavu kroz dualni sistem obrazovanja."

Sanja Marković je učestvovala u radu panela „Ljudski resursi - preduslovi uspješnosti klastera“.

Poslovni forum je organizovan pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније