Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

09. 11. 2018. 13:20   >>  12:57

MUSTAFIĆ U BRISELU

Za tržište najvažniji praksa i sposobnost

Javne službe za zapošljavanje, udruženja poslodavaca i obrazovnih institucija trebalo bi da imaju jače veze i zajednički da djeluju kako bi se smanjile neusaglašenosti potreba tržišta rada i obrazovnog sistema, ocijenio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić na konferenciji Evropske mreže javnih službi za zapošljavanje koja je, na temu "Budućnost rada", održana u Briselu.

Konferencija na visokom nivou, za relavantne aktere na tržištu rada, bila i prilika da identifikuju oblasti za dalji razvoj, riješe pitanja koja proizlaze iz brzih promjena na tržištu rada, kao i za dijeljenje dobre prakse.

"Ljudi koji izlaze iz obrazovnog sistema treba što bolje da budu pripremljeni za buduće aktivnosti na radnom mjestu, jer se na tržištu rada posebno cijene praktična znanja i sposobnosti. To je najbolje moguće ukoliko su predstavnici poslodavaca uključeni u planiranje obrazovanja", kazao je Mustafić.

Pomoćnik direktora za EU projekte i finansisjko upravljanje i kontrolu David Perčobić je istakao potrebu da službe zapošljavanja prate dinamiku razvoja informacionih tehnologija, pa i same vještačke inteligencije.

"Na taj način bi se unaprijedili alati za predviđanje kretanja na tržištu rada i kreiranje virtualnih platformi slobodnih radnih mjesta, u cilju nadomješćivanja gubitaka radnih mjesta usljed procesa automatizacije", rekao je Perčobić.

Na Konferenciji o Međusobnom učenju u Briselu preporučena je i orjentacija na koncept učenja tokom cijelog života i podsticanje inovacija kako bi se na dugi rok održala ponuda i potražnja radne snage. Istovremeno treba poboljšati efiksanost povezivanja prilikom posredovanja u radnim odnosima, kako bi se skratilo vrijeme prelaska na drugi posao i čekanja zaposlenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније