Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

10. 11. 2018. 12:57 >> 12:34

VUKČEVIĆ ISTAKAO

IRF za deset mjeseci plasirao 170 miliona eura

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, kazao da je IRF za prvih deset mjeseci 2018, ukupno plasirao blizu 170 miliona eura, što je u odnosu na plan više od 30 miliona eura.

"IRF je za prvih deset mjeseci 2018. ukupno plasirao blizu 170 miliona eura, što je u odnosu na naš plan više od 30 miliona eura i ako nastavimo sa ovakvim trendom sigurno ćemo doći do cifre od 200 miliona, što će biti najveći plasman od kako IRF postoji.

Mi smo ukupno podržali 333 projekta i ono što predstavlja značajnu novinu u odnosu na prethodnu godinu, to je da bilježimo znacajan rast u mnogim segmentima.

Prije svega za ciljnu grupu u koju spadaju prije svega mladi ljudi, početnici u biznisu, žene u biznisu, dakle sve one kategorije koje su pod posebnom pažnjom kada je u pitanju IRF, a tretiramo ih kao preduzetnšttvo i podsticaj preduzetništva, mi smo ove godine plasirali oko 10 miliona eura. Ako to uporedimo sa istim periodom prošle godine, onda je to rast od 40 odsto, što govori o tome da smo u tom segmentu dali posebni naglasak na tu ciljnu grupu i da podržimo prije svega sve one mlade ljude koji imaju potencijala da neku svoju biznis ideju realizuju", kazao je on.

Dodaje da su pored Evropske investicione banke, ove godine potpisali ugovor i sa CEBOM, bankom za razvoj Savjeta Evrope.

"Već je u toku aranžman u iznosu od 30 miliona koji je prije svega namijenjen za socijalno preduzetništvo, za mikrokreditiranje, dakle za onu ciljnu grupu koja je pod posebnom paznjom IRF.

Isto tako, potpisali smo ugovor sa Kineskom bankom za razvoj u iznosu od 19 miliona i očekujemo svaki mjesec da krenemo u realizaciju tog kreditnog aranzmana koji će prije svega biti namijenjen za poboljšanje likvidnosti crnogorskih preduzeća.

Tokom ovog mjeseca ocekujemo pozitivan odgovor od Evropskog investicionog fonda da u okviru aranžmana Kozme dobijemo i podršku od 80 miliona eura koji će biti prije svega namijenjena za podsticaj razvoja preduzetništva u onim slučajevima i za one ciljne grupe koje nemaju dovoljno potencijala da nekim svojim koleteralom obezbijede taj kredit i ta sredstva ćemo prije svega namijeniti kroz otvaranje raznih garantnih šema i garantnog fonda, koji ce biti u funkciji upravo poboljšanja uslova pristupu finansijskim sredstvima onim ciljnim grupama koje nemaju ili ne mogu u potpunosti da zadovolje taj uslov, ali zadovoljavaju sve ostale uslove da se njihova biznis ideja realizuje", objašnjava Vukčević.

Dodaje da su u oblasti poljoprivrede, posebnu paznju posvetili minimalnim poljoprivrednim proizvodjačima.

"I u tom segmentu mi smo plasirali oko 30 miliona eura, što je za oko 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine", kaže Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније