Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

15. 11. 2018. 09:14 >> 08:56
1

PKCG I ZZZCG

Sinergijom do manje nezaposlenosti

Za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori neophodna je sinergija svih aktera u toj oblasti, a uz dobru analizu, sistemski i sveobuhvatan pristup izazovu zapošljavanja, naročito sezonskog, realno je očekivati dobre rezultate.


To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića i direktora Zavoda za zapošljavanje Sulja Mustafića.

Sagovornici su se, kako su saopštili PKCG i ZZZCG, saglasili da "veoma kvalitetna saradnja dvije institucije može biti dodatno ojačana realizacijom zajedničkih projekata, edukacija i aktivnosti, između ostalog i na promociji karijerne orijentacije".

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović upoznao je Mustafića sa organizacijom i aktivnostima PKCG, institucionalnim partnerstvom koje baštini sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, te ulogom u razvoju stručnog obrazovanja posebno kroz dualni sistem.

On je kazao da je PKCG spremna da promoviše programe Zavoda za zapošljavanje, kako bi se sa njihovim sadržajem upoznalo što više privrednika.

PKCG je, kako je saopšteno, ZZZCG ponudila mogućnost učešćA na predstojećim sajmovima u sklopu crnogorske delegacije, što bi moglo doprinijeti povezivanju sa potencijalnim regionalnim partnerima.

Govoreći o zapošljavanju, Golubović se osvrnuo na potrebe poslodavaca za radnom snagom iz inostranstva, posebno u turizmu i građevinarstvu.

On se založio da se povećaju kvote i odobre privremene dozvole za zapošljavanje stranaca. Smatra da rješavanju problema nedostajućeg kadra u turizmu može doprinijeti hrvatska praksa zapošljavanja studentske populacije uz posebne povoljnosti.

Mustafić je, sa druge strane, ocijenio da ZZZCG i PKCG zajedničkim djelovanjem sa obrazovnim institucijama mogu stvarati uslove da odgovore potrebama tržišta rada.

"Veoma je važno da svi shvatimo da nam nedostaje zajedničko djelovanje među državnim organima. Tržište rada je nešto što se mijenja iz dana u dan. Ono što je bilo juče, što je aktuelno danas možda neće biti primamljivo i sjutra. Određena zanimanja postaju manje interesantna a neka se, pak, više traže", rekao je Mustafić.

On je istakao spremnost za prevazilaženje tog problema, da se deficitarna zanimanja prvo prepoznaju a onda, kroz zajednički angažman istitucija, i stvore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније