Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 11. 2018. 09:38   >>  19:47 14

HAN O REGIONU

Nije realan istovremeni ulazak u EU

Proširenje na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta EU, a svaka država biće tretirana zasebno - prema postignućima, poručio je u Beču evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je, nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, poručio da nije realan istovremeni ulazak u EU ali, kako dodaje, svih šest država ima evropsku perspektivu.

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je jutros iz Beča, nakon sastanaka sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom i komesarima EU Johanesom Hanom i Marijom Gabrijel, da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta EK.

„Kao što zanate Crna Gora ima ambiciju da napreduje za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Optimizam baziramo i na osnovu ocjena iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije o vladavini prava koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje Crna Gora kontinurano ulaže u sprovođenju reformi u okviru pregovaračkog procesa. Uvjeren sam da će Austrija i zemlje Evropske unije objektivno procijeniti naše rezultate”, rekao je Marković na konferenciji za medije održanoj nakon radnog doručka i sastanaka lidera država Zapadnog Balkana sa austrijskim kancelarom i komesarima EU.

Premijer se zahvalio kancelaru Kurcu i komesarima EU na sastancima ocijenivši ih pozitivnim i inspirativnim.

„Bio je to inspirativan i pozitivan sastanak. Drago mi je da sam jutros bio i sa komesarom Hanom i komesarkom Gabrijel radi nastavka važnih diskusija za region. Za nas je bilo važno da čujemo planove Austrije do kraja predsjedavanja, ali i da mi prezentujemo svoje planove i ambicije”, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Domaćin, savezni kancelar Kurc, poručio je na konferenciji za medije da će Austrija, do kraja predsjedavanja Evropskoj uniji imati, kada je riječ o našem regionu, tri fokusa - put regiona ka Evropskoj uniji, neophodnu regionalnu saradnju i rješavanje bilateralnih sukoba u regionu.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je poručila liderima Zapadnog Balkana da mogu računati na podršku EU i da će EK nastaviti da ulaže u talentovane ljude u regionu.

„Digitalna agenda za Zapadni Balkan je naš cilj. Na nama je da nastavimo ovaj proces“, poručila je komesarka Gabrijel.

Predsjednici vlada svih država Zapadnog Balkana ocijenili su posebno važnim to što Austrija kao predsjedavajuća EU insistira na agendi proširenja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se domaćinu, kancelaru Kurcu, na radu na integracijama u regionu i što na evropskoj agendi drži politiku proširenja EU.

„Srbija je snažno posvećena EU agendi. Na regionalnom planu, agenda povezivanja je prioritet za Srbiju“, poručila je Brnabić.
Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da jačanje saradnje sa EU doprinosi daljem razvoju Zapadnog Balkana i rekao da posebno ističe važnim to što vrata EU ostaju otvorena.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se region suočava sa izazovima u saradnji, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio da je njegova država ispunila sve uslove za ukidanje viza uključujuči i posljednji uslov – demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније