Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 11. 2018. 07:03 >> 06:40
1

PORTAL EREGULATION

Klik za bržu investiciju

Portal "eRegulation", koji je pokrenulo Ministarstvo finanasija i Ujedinjene nacije, u perspektivi bi trebalo da preraste u jedinstvenu investicionu platformu koja će osim informacija, investitorima omogućiti i onlajn aplikaciju za pojedina dokumenta.

Iako ima napretka u pogledu dostupnosti informacija bitnih za investicione odluke, u Crnoj Gori još uvijek nema jedinstvene platforme gdje bi investitori na jednom mjestu imali sve podatke o zakonima, statistici, javnim nabavkama, procedurama, kažu u Savjetu stranih investitora.

"Mi u Savjetu stranih investitora redovno koristimo sajtove Službenog lista, Poreske uprave, Centralne banke. Koristimo i sajt eRegualtion, koji je novi sajt. Kada govorimo o lokalnom niovu, iskorak je napravila Podgorica", kazala je Marija Šuković iz Savjeta stranih investitora.

Ministarstvo finansija uz podršku UN pokrenulo je portal eRegulation koji sadrži podatke o registraciji kompanija, imovine, radnika, poreskoj politici, građevinskim dozvolama. Sajt je nagrađen na Svjetskom investicionom forumu u Ženevi.

"U ovoj fazi očekujemo da portal bude informativan, a u perspektivi bi mogao da preraste, tj da se pruža dio usluga koje će značiti i online aplikaciju za dobijanje neke licence i online dobijanje dokumenata. Što bi značilo da možete sva dokumenta da podnesete online i na kraju da vam online bude uručeno rješenje o dobijanju određene dozvole ili licence", kazala je Bojana Bošković iz Ministartsva finansija.

Stranim kompanijama zainteresovanim za ulaganja na Zapadnom Balkanu na raspolaganju je Regionalna investiciona online platforma. Pokrenuta je uz podršku EBRD-a i Evropske unije u okviru Berlinskog procesa.

"Investiciona platforma zamišljena je tako da na jendom mjestu pruži potencijalnim zainteresovanim investitorima sve pojedinosti vezane za poslovni ambijent zemalja zapadnobalkanske šestorke, tržišta od skoro 20 miliona ljudi", kazala je Tanja Radusinović iz Privredne komore.

Iz Agencije za promociju stranih investicija kažu da su investicone platforme bitne za poboljšanje biznis ambijenta kako bi se domaći i strani investitori upoznali sa svim procedurama. Regionalna platforma je šansa za veća ulaganja u državam regiona, kažu u Agenciji za promociju stranih investicija.

"Mislim da je to dobra inicijativa iz razloga što sve zemlje regiona svoje komparativne prednosti koje mogu da iskoriste za privlačenje stranih direktnih investicija", kazao je Miloš Jovanović iz Agencie za promociju investicija.

Činjenica da Crna Gora u procesu evropskih integracija ima obavezu da domaće zakone usklađuje sa evropskim ukazuje i na neophodnost stalnog ažuriranja podataka i uključenost svih zaintersovanih u taj proces – države i privrednih asocijacija

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније