Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

19. 11. 2018. 15:33 >> 15:28

RANO JUTROS

Počelo prikupljanje seizmičkih podataka crnogorskog podmorja

Počelo je 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10. Istražni timovi, ako sve bude po planu i ukoliko vremenski uslovi to dozvole, 34 dana prikupljaće podatke, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

"Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši norveška kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Planirano istraživanje vrši brod Polar Empress, koji je uplovio u crnogorske vode 14. novembra 2018. godine oko 22:00. Ovaj brod za prikupljanje podataka prate tri broda za podršku- Ocean Mermaid, 7 Waves i crnogorski brod Trio Mare. Polar Empress je isplovio sa sidrišta luke Bar 16. novembra u popodnevnim časovima", navodi se u saopštenju.

U periodu od 17. do 18. novembra brod Polar Empress je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka.

"Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 8 strimera dužine po 7 kilometara i prateće opreme na dubinu od 15 m, neophodne da bi se dobio reflekovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D seizmičkog snimanja," objašnjavaju iz Uprave.

Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru. 

"Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovih aktivnosti. Monitoring nultog stanja parametara životne sredine (Stanje i kretanje morskih sisara i reptila i ribljeg fonda), uključujući i batimetrijska snimanja je obavljeno prije početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti", navodi se u saopštenju.

Osim toga, na brodu se nalaze specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača. Oni posjeduju najsavremeniju opremu za posmatranje, koja uključuje i opremu za pasivni akustički monitoring.

"Javnost će redovno biti informisana o statusu istraživanja i aktivnostima koje se sprovode na blokovima 4, 5, 9 i 10 crnogorskog podmorja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније