Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 08. 2013. 17:58   >>  17:58 1

PODRŠKA DF-A

Vučinić: KAP-ovci s pravom traže otpremnine

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić ocjenjuje da radnici podgoričkog Kombinata aliminijuma koji su stekli uslov za starosnu penziju nakon nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju s punim pravom zahtijevaju otpremnine.

Vučinić je agenciji Mina-business kazao da su radnici 30 i više godina doprinosili i ulagali u Fond za stambenu izgradnju i učestvovali u stvaranju sindikalne i društvene imovine u KAP-u.

„Sada im se na grub način onemogućava da prilikom odlaska u penziju dobiju bar dio imovine koji su zajedno sa ostalim kolegama iz KAP-a godinama mukotrpno sticali”, smatra Vučinić.

On je protest grupe radnika KAP-a, koji je počeo u ponedjeljak, ocijenio u potpunosti opravdanim zato što je, kako je rekao, dobro poznato kako su sa više desetina hiljada EUR nagrađivani upravo oni koji su godinama upropaštavali fabriku.

„Pri tom su se, da jad i sramota budu veći, predstavljali kao menadžeri i spasioci, poput Vojina Đukanovića kome je još jedino preostalo da dobije otpremninu od Udruženja pčelara, zatim Banjevića, Dožića i drugih partijskih vojnika, poslušnika i doušnika”, saopštio je Vučinić.

On je, kao još jedan razlog zbog čega penzionisani radnici opravdano protestuju, naveo i Kolektivni ugovor koji je ulaskom KAP-a u stečaj prestao da važi.

Vučinić je ocijenio kao krajnje simptomatično da je sindikat KAP-a na miran način, bez ikakve borbe i nagodbe sa stečajnom upravom ili Vladom, ispustio tako jaku zaštitu za radnike kakve su bile otpremnine predviđene Kolektivnim ugovorom.

Vučinić je saopštio da ovog puta ne smije izostati radnička solidarnost i pomoć radnicima koji napuštaju fabriku da dobiju ono što im i pripada.

Prema njegovim riječima, u ništa manje složenoj situaciji nijesu bili ni radnici Željezare Nikšić, ali su „svi do jednog, njih skoro hiljadu, dobili otpremnine”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније