Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 11. 2018. 15:41 >> 15:17
5

IZ MBA OBJAŠNJAVAJU

Nema prepreka za izvoz iz CG na Kosovo

Crnogorski privrednici izvoze i mogu da izvoze sve one proizvode koji su konkurentni na kosovskom tržištu, odnosno za koje postoji tražnja, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

 

“To su uglavnom proizvodi od metala, drvo, prehrambeni proizvodi i alkoholna pića”, kazali su predstavncici MBA agenciji Mina-business.

Oni su, komentarišući odluku Vlade Kosova da 100 odsto poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, i odgovarajući na pitanje da li je to šansa za crnogorske privrednike da povećaju izvoz na to tržište, kazali da je to više pitanje za predstavnike javnog sektora ili Privredne komore (PKCG).

“Smatramo da treba raditi na jačanju i afirmaciji tržišnih uslova poslovanja na regionalnom nivou u cilju intenziviranja međusobne saradnje, jer za tako nešto ima i te kako prostora”, smatraju u MBA.

Vlada Kosova povećala je 100 odsto carine na proizvode iz Srbije i BiH u cilju, kako je objašnjeno, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je uslijedila nakon predloga kosovskog ministra trgovine, Endrita Šalje, koji je pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, dok je od trgovaca tražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Visoka evropska predstavnica za spoljnu i bezbjedonosnu politiku, Federica Mogerini, ocijenila je da odluka kosovske Vlade predstavlja kršenje CEFTA ugovora i dodala da se ona hitno mora povući.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније