Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 11. 2018. 14:40 >> 14:17

IRF PLANIRA

U 2019. Garantni fond i 180 miliona eura

Investiciono razvojni fond (IRF) u 2019. godini planira da plasira 180 miliona eura kao podršku posebnim ciljnim grupama i to i vidu garantnih šema. Ovaj instrument namijenili su mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima, kao i svim onim preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju.

Kako je saopšteno iz IRF-a, uvođenjem Garantnog fonda stvoriće se još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče da započnu sopstveni biznis.

"Ovaj instrument je namijenjen mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima, kao i svim onim preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju", navodi se u saopštenju.

Izdavanjem garancija, dodaju, stvoriće se svi preduslovi za lakši pristup kreditnim sredstvima i na taj način motivisati potencijalni, ali i postojeći preduzetnici da ulažu u biznis.

"Novim instrumentom, koji se odnosi na podršku socijalnom preduzetništvu, biće dodatno stimulisana ta ciljna grupa, koja će imati još jedan dodatni izvor finansiranja i to po povoljnijim uslovima. Plan je da novim sredstvima ojačamo finansijsku bazu za ove kreditne linije kojima se izdaju mikro i mali krediti", navode iz IRF-a.


Iz IRF-a ističu da su u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na godinu koja je na izmaku, uspjeli da ostvare sve zacrtane zadatke i ciljeve i time postave nove, veće, granice za narednu poslovnu godinu.

"IRF je od svog osnivanja finansirao crnogorsku ekonomiju sa preko 800 miliona eura. Samo u 2017. i 2018. godini, od kada je započeo mandat novog sastava Vlade Crne Gore, IRF je plasirao 377 miliona eura", kazali su.

Napominju da je planom predviđeno da za 4 godine (u periodu od 2017. do 2020.godine) obezbijede 450 miliona eura kredita.

"Međutim, IRF je za samo 2 godine plasirano je 377 miliona eura, što znači da je već sada realizovano 84 odsto ovog srednjoročnog plana. U posljednje dvije godine, IRF je odobrio preko 780 projekata, čime je otvoreno i sačuvano preko 8.600 radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Napominju da će nastaviti saradnju sa razvojnim međunarodnim partnerima kao što su EIB (Evropska Investiciona Banka), CEB ( Razvojna Banka Savjeta Evrope), EIF (Evropski Investicioni Fond), CDB (Kineska Razvojna Banka).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније