Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

24. 11. 2018. 14:00   >>  17:00 3

PURIŠIĆ

Cilj da smanjimo jaz u odnosu na prosjek EU

Strateški cilj Crne Gore je održiv ekonomski rast koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života svih građana i smanjenju razvojnog jaza države u odnosu na prosjek Evropske unije (EU), poručio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Da bi se ostvario taj cilj, prioritet vlade je, kako je rekao, efikasna politika zapošljavanja i tržišta rada. On je to saopštio predstavljajući aktivnosti resornog ministarstva tokom prethodne dvije godine.

"Strukturne reforme, koje u koordinaciji s EU sprovodimo imaju za cilj povećanje konkurentnosti i produktivnosti, podstocanje preduzetništva, rast zaposlenosti, povećanje socijalne kohezije. Ministarstvo rada kontinuirano unapređuje socijalnu sigurnost građana, kroz omogućavanje pristupa tržištu rada i adekvatnom zaposlenju", rekao je Puršić.

On je istakao da Crna Gora mjesečno za penzije izdvaja 34,5 miliona eura, kao i da je najveća prosječna u regionu - upravo crnogorska. 

"Imamo 129.833 korisnika penzija. Prosječna penzija iznosi 284 eura i najveća je u regionu", kazao je Purišić. Najviše je korisnika starosne penzije, 64.753, dok je 28.765 korisnika porodične penzije. 

Kada su u pitanju materijalna davanja iz socijalne i dječije zaštite, za ovu namjenu je iz budžeta države u 2017. i 2018. godini izdvojeno je 173 miliona eura, što je oko dva odsto od ukupnog BDP-a na godišnjem nivou. 

"Prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite za septembar 2018. godine koristilo je 51.036 lica", kazao je Purišić. 

On je naglasio da su u završnoj fazi novi Zakon o radu i Zakon o PIO fondu. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније