Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

26. 11. 2018. 07:31 >> 07:07
1

MINISTARSTVO FINANSIJA

Ojačane finansije, podstaknut snažan rast

U prethodne dvije godine ojačana je stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast koji je, prema podacima Monstata, u prošloj godini iznosio 4,7 odsto, a u prvoj polovini tekuće 4,8 odsto, što je najviša stopa rasta u zemlji od 2009, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

To ministarstvo je, kako navode, u protekle dvije godine dalo snažan doprinos realizaciji mjera ekonomske politike Vlade usmjerene na održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života svih građana, realizovane su aktivnosti koje se odnose na jačanje fiskalne stabilnosti i na povećanje konkurentnosti ekonomije.

Projekcije Ministarstva finansija govore da će realni ekonomski rast u 2018. iznositi 4,1 odsto.

"Najznačajniji uticaj na rast ekonomije tokom 2017. i 2018. imale su investicije u osnovna sredstva, kojima su u velikoj mjeri doprinijele i investicije iz državnog budžeta, i povećani prihodi od turizma. Ekonomski rast je doprinio otvaranju novih radnih mjesta, naročito u sektorima građevinarstva, prerađivačke industrije i turizma, a broj zaposlenih u Crnoj Gori u odnosu na 2016. godinu je povećan za blizu 11.000 lica", navode iz Ministarstva.

Rast je doprinio poboljšanju životnog standarda stanovništva, što potvrđuju podaci o BDP per capita (po stanovniku), koji je povećan na 46 odsto EU prosjeka, uz projekciju daljeg povećanja u narednim godinama.

"Mjere fiskalne konsolidacije sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade za period 2017-2020. godine, koje su po prirodi stvari nepopularne, nijesu usporile ekonomsku aktivnost u zemlji. Mjerama fiskalne konsolidacije doprinijelo se punom obezbjeđenju redovnosti isplata plata, penzija, socijalnih davanja i vršenju svih javnih funkcija države", navode iz ovog Vladinog resora.

Kombinovanjem mjera usmjerenih na povećanje prihoda i optimizovanje javne potrošnje omogućeno je smanjenje budžetskog deficita za oko 3 odsto BDP u 2017. godini u odnosu na scenario bez fiskalne konsolidacije.

"Istovremeno je obezbijeđeno da se novo zaduživanje vrši isključivo za finansiranje kapitalnog budžeta kao glavne razvojne komponente. Ovi rezultati u upravljanju javnim finansijama su uticali na poboljšanje kreditnog izgleda kod kreditnih agencija, čime su obezbijeđeni i povoljniji uslovi za učešće Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu", ocijenili su u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније